Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Пещера "Драганчовица"

Пещера "Драганчовица", Стара Планина

Пещера "Драганчовица"

Пещера „Драганчовица” се намира в землището на село Гложене, в полите на Стара планина. Тя е разположена източно от столицата София на разстояние около 105 км., на 56 км. югозападно от областния град Ловеч, на 12 км. югоизточно от град Тетевен и 12 км. северозападно от град Ябланица.

Пещерата представлява внушителен кратер достигащ дълбочина повече от 35 м., сгушен сред гъста гора. Общата дълбочина на пропастта е 68 м. „Драганчовица” разполага с три входа. Тя изумява своите посетители както със скалния венец, който обикаля пропастта, така и с Голямата зала с причудливите си форми.

През 1924 г. вследствие на проведени археологически разкопки са намерени предмети от Медната епоха.

Пещерата получава името си от легендата за красивата мома Драгана, която змей вкаменил и досега каменната й фигура се намира на дъното на пещерата.
Легендата звучи така:
„Било то някога в Люлюшкия баир до Гложене. Когато слънцето се показвало над върховете и с шепа обирало сребърните мъниста на росата, много стада плъзвали по баирите. Своето стадо изкарвала и овчарката Драгана. Лумвали звънци, еквали медни кавали. Но чудо ставало, когато запявала Драгана. Дърветата свеждали листа. Птиците прекъсвали сладкопойните си песни. Овчарите спирали дъх, за да я послушат. Седяла Драгана на камък, предяла с хурката и редяла песен за либе Стоян войвода. Облечена в сукман, тя била стройна като топола. Очите й! Други очи такива нямало! Заглеждали се момците в стройната й снага, впивали очи във витите й вежди. Трепнало и студеното змейово сърце. Гледал змеят от пещерата. Заслепявала го чудната й прелест , омайвали го нейните песни и той се влюбил в Драгана. Обещал й сараи в змейовата пещера, но Драгана другиму била дала дума. Ядосал се змеят и тропнал с опашка. На това място зинала пропаст, която по - късно нарекли „Драганчовица”. Захвърлил той Драгана в нея и отлетял. Голямята скала в пропастта, това е Драгана, а изворчетата до нея - нейните сълзи.”

За да се достигне до „Драганчовица”, се минава по пътя, водещ до град Ябланица и недалеч от с. Гложене се намира отбивка. Направено е своеобразно място за паркиране, удобно за посетителите. След това пътят продължава в пешеходен по маркирана пътека.