Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Национален парк "Централен Балкан"
  7. Село Черни Осъм

Село Черни Осъм, Стара Планина

Село Черни Осъм

Черни Осъм е село, разположено в Северна България, община Троян, Област Ловеч. В миналото до 1934 година селото е било известно с името Колибето.

Районът, в който се намира село Черни Осъм е планински. Селцето е сгушено в полите на Централна Стара планина, т.нар.Троянски Балкан.

Черни Осъм е едно изключително живописно селище, разположено в югоизточния “ъгъл” планината на границата между Предбалкана от север и Стара планина на юг, в пазвите на Национален парк “Централен Балкан”. Над селото на територията на парка гордо са се извисили два от най-високите балкански исполини – върховете Голям Купен (2 169 м) и Левски (2 166 м).

Река Черни Осъм води началото си от подножието на втория от тях, именно тя е дала своето име на първото селце по пътя си. Черни Осъм се намира на 12 км. асфалтов път югоизточно от общинския център Троян, с който е добре транспортно обвързан, на 48 км. южно от областния център Ловеч и на 185 км. североизточно от столицата София.

В Черни Осъм могат да се видят множество културни и природни забележителности. Природонаучния музей е една от тях. Също така, не толкова известният, но не по-малко ценен и интересен е “Фотоархивната и битова сбирка”. Музеят е наречен така от неговият създател Дочо Нешков, това е един изключителен Етнографски музей, представящ културно-историческото и природно наследство на селото.

Черни Осъм разполага и с Художествена галерия, носеща името на Пенчо Хаджинайденов – основоположник на Троянската художествена школа. В нея, са експонирани картините на даровити местни художници от национална величина.

Най-голямата забележителност на Черни Осъм обаче си остава прекрасната дива природа на Балкана, в чийто пазви е закътан втория скит на Троянския манастир – Зелениковец, с лятната резиденция на българския патриарх.
Непосредствено над селото започва приказната земя наречена Национален парк “Централен Балкан”, заедно с една от неговите 9 зелени перли – биосферния резерват “Стенето”.

Това величествено и неповторимо, приказно място нямаше да е същото, ако ги нямаше дивите и непристъпни каньони на златната река Куманица, изключителното разнообразие на редки и застрашени видове растения и животни, уникалните природни феномени Райчова дупка, Птичата дупка, Хайдушкото игрило, Водната пещера, Кралимаркова дупка.

Споменът, който запечатват в съзнанието на своите посетители всички тези културни и природни забележителности е достатъчна причина те да бъдат посетени, но разбира се ефекта би бил още по-зашеметяващ, ако Ви придружава планински водач.