Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Национален парк "Централен Балкан"
  7. Резерват "Боатин"

Резерват "Боатин", Стара Планина

Резерват "Боатин"

„Боатин” е резерват, разположен в най-западната част на Национален парк „Централен Балкан”, на север от връх Тетевенска Баба, в землището на село Черни Вит. Обявен е за защитена територия на 12 юни 1948 г., а по програмата „Човек и биосфера” на ЮНЕСКО е става биосферен резерват. Разположен е в долината на река Боатиница, която извира от връх Баба и дава началото на река Черни Вит. Резерватът заема територии от 800 до 2000 м. надморска височина.

Горите заемат почти цялата площ на резервата, като голямо значение имат чистите букови гори, защото са най-добре запазените на Балканския полуостров. Те са разположени в по-ниските части на „Боатин”. Средната възраст на горите е 130 години, но на места се срещат дървета на възраст над 200 години и високи до 50 метра. Освен бук могат да се видят и габър, явор, шестил, трепетлика и др. На по-голяма надморска височина, в иглолистния пояс, се срещат малки групи от обикновена ела и чисти смърчови гори. В защитената територия се намира и компактно находище на клек.

Не по-малко е и разнообразието от пернати. В резервата „Боатин” могат да се видят почти всички видове кълвачи, които се срещат у нас. Повечето от тях са вписани в Червената книга на България.
Совите и кафявата мечка също обитават тези територии.