Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Национален парк "Централен Балкан"
  7. Резерват "Соколна"

Резерват "Соколна", Стара Планина

Резерват "Соколна"

Старопланинският резерват „Соколна” представлява интерес както за българските туристи, така и за много чуждестранни туристи. Историята на „Соколна” е доста дълга, а и той е защитена местност от много години - още от далечната 1979 год. на 11.06.

Районът, на който се разпростира „Соколна”, е разположен на сравнително голяма надморска височина, а именно - между 750 и 1750-1800 м., което допринася, разкриващата се гледка, особено от по-високите му част да бъде несравнима.

Резерватът всъщност заема предимно долината на река Соколна до връх Мазалат, община Павел Баня, област Ловеч. Защитената местност е известна с големия брой редки и застрашени растителни видове, който виреят по долината на р. Соколна. Предпоставка за развитието на многобройни видове растения тук са силикатните и стръмните варовикови скали, които са известни сред местните, а и сред туристите като „белите платна”.

Резервата често се характеризира като една от малкото напълно естествени ботанически градини на територията на република България, което е напълно основателно.
Сред множеството растения, които се срещат в долината - 600 са висши, а 40 са определени като застрашени от изчезване и изключително редки. Най-екзотичните представители на флората в резерват „Соколна” са български скален копър, старопланински еделвайс, родопски силивряк, старопланинска иглика т. н.

Дървесните видове са добре познатите ни габър, бук, дъб, мъждрян, явор и други. Освен голямото разнообразие от растителни видове в скалистата местност се наблюдават и някои редки представители на фауната - белогръб и черен кълвач, бухал, скален орел, ловен сокол, малък/голям ястреб, обикновена ветрушка, мечка, дива коза и много други.

На територията на резерват „Соколна” могат да се видят казашка хвойна и люляк, а изключително рядко се среща и еделвайс, наличието на който е и сред основните причини за обявяването на местността за резерват.

Пернатите обитатели на местността далеч не са толкова малко като брой видове, колкото са споменати - според изследвания на орнитолози, в момента по тези земи се срещат над 40 вида птици в, които до голяма степен допринасят за едно приятно и незабравимо преживяване в прекрасната долина на реката.