Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Национален парк "Централен Балкан"
  7. Резерват "Джендема"

Резерват "Джендема", Стара Планина

Резерват "Джендема"

Официалното обявяване на „Джендема” за резерват става на 28 март 1953 г. Защитената територия обхваща целия водосбор на Бяла река, спотаен между върховете Ботев и Равнец, както и горното течение на река Тунджа и ждрелото на река Тъжа в Стара планина. Резервата е на първо място по големина в „Националния парк”. Обявен е също за биосферен в рамките на програмата на UNESCO „Човек и биосфера”.

Площта, върху която „Джендема” е разположен е 4 220 хектара, това го прави и е един от най-големите и най-недостъпните резервати в България и на Балканския полуостров. Дълбоките тесни каньони, шеметните пропасти, величествените остри скали карат всеки да затаи дъх, внушавайки заслужено уважение и страхопочитание към това невероятно природно чудо.

„Джендема” е известен, като Райското сърце на Балкана. В тази труднопроходима крепост природата ревниво е скрила образци от естественото си великолепие. Едно от най-големите богатства тук са девствените гори, покрили близо 70% от територията на резервата. Те са предимно букови или смесени, достигащи възраст между сто и сто и петдесет години. На това място човек може истински да се докосне до онези отминали времена, когато светът е бил див, но може би по-близък и по-добър.

Една трета от площта на резервата е заета от безлесна зона, създадена под вековното влияние на пашата или превзета от уникални скални венци. Високопланинските ливади сякаш още очакват да се завърне звъна на многобройните каракачански стада, огласяли планината от ранна пролет до късна есен.

Варовиковите скали, белеещи се на повърхността, са дали дом на невероятно разнообразие от растения.
Старопланинския резерват е в сърцето на един от най-големите съвременни центрове за формиране на нови растителни видове. Редките и застрашени растения, виреещи на неговата територия са дори повече, отколкото в значими убежища за тях като съседните резервати „Стара река” и „Соколна”. Предпоставка за наличието на това богатство е уникалната геология на района - Старопланинските навлаци.

Обитател, който е типичен за варовиците е силивряка - гост от Родопите. Голяма част от средностаропланинските ендемити – видове са намерили убежище тук. Те съществуват само на тази ограничена територия и никъде другаде в света.

Силните чувства, които оставя този природен шедьовър у човека са му спечелили името „джендем”, но тук всъщност е раят на едрите хищници, великолепните благородни елени и предпазливите диви кози, на грабливите птици. Често може да се види силуета на огромна птица кръжаща над скалите - скален или царски орел, застрашени и почти изчезнали в Европа видове.

Няма как да не бъдат споменати „Райските скали”, с гостоприемната хижа „Рай” и най-високия български водопад – Райското пръскало, с височина на пада – 124, 5 м. Той извира почти от самия връх Ботев, или както всички местни хора го наричат - Юмрукчал. От малката уютна поляна под върха можете да се наслаждавате на гордия Хайдут, на Калоферския Купен, а който веднъж посрещне на това място изгрева се влюбва в „Джендема” завинаги!