Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Тетевенски балкан
  7. Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец", Стара Планина

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“ е български епархийски манастир.
Той е разположен в живописна местност в северната част на Стара Планина, община Тетевен, Област Ловеч. Въпреки името си, манастирът се намира по-близо до село Малък извор отколкото до съседното село Гложене. Издигнат е върху възвишение и погледнат отдалеч наподобява замък. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец.

Поради липса на точни данни се смята, че „Свети Георги Победоносец“ е основан в началото на XIII век, през 1224 г., а няколко века по-късно е реконструиран (XV—XVI век).

Достигналите до нас предания разказват, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож, който е също основател и на село Гложене. Всъщност основание на легендата дава съвпадението на имената между селището Кийово, което е съществувало в района през XV-XVI век, но е изчезнало, и град Киев в Украйна, където монасите са ходели да събират помощи.

Архитектурният план на светата обител копира този на манастирите в Атон. В края на XVI и началото на XVII век в манастира се преписват ръкописи от миряни, създадени в близкия Етрополски манастир.
През XVIII-XIX век Гложенският манастир има метоси в съседното село Малък извор и в град Ловеч.
Голяма част от старопечатните книги в манастира са украински и датират от XVIII век. Съхранени са няколко поменика с имена на поклонници-дарители от XVIII-XIX век. В тях могат да се видят имена от села от Тетевенско и Луковитско, които днес са помашки.

Килиите на монасите са строени през 1858 г. Най-видната личност в Гложенския манастир през XIX век e игуменът Евтимий (Симеонов) от Сопот. Той се прославя с дарбата си да лекува.

Интересен факт за манастира „Свети Георги Победоносец“ е, че Апостолът на свободата често се укрива в него и го смята за едно от любимите си места, а скривалището му се пази и до днес.
Недалеч се намира и село Голям извор, където е учреден и първият революционен комитет.

В селото може да се посети малък музей на Васил Друмев с монашеско име Климент, който от 1875 до смъртта си е митрополит на Търновската епархия.
Климент произнася проповед против католицизма, при което защитава православието. Това му дело става известно на римокатолика Княз Фердинанд с посредничеството на тогавашния министър-председател Стефан Стамболов. На 10 юли 1893 г. митрополитът e осъден на „вечно“ заточение в Гложенския манастир. Край на заточението му се слага едва с падането на правителството на Стефан Стамболов.

За Старата църква на манастира, също има малко сведения, но тя вероятно е строена през XVI век. В нейните стенописи фигурират дарители от Тетевен, чиито имена се срещат в помениците на Зографския манастир от 30-те и 40-те години на XVII век. След Чирпанското земетресение от 1928 г., на църквата са нанесени значителни повреди, а през 1931 г. храмът е съборен. Изграден е нов в западен стил, в който е запазен старият иконостас.

В манастира е изложено копие на старинната икона „Свети Георги Победоносец”. Тя е украинска от XVIII век. Обковката ѝ е създадена през 1828 г., когато зографът Иван Попрайков от Разград обогатява иконата с житийни сцени. Оригиналът на иконата може да се види в Ловчанската митрополия.

Днес Гложенският манастир е действащ паметник на културата и е част от Ловчанската епархия. Този български манастир разполага с изключително просторна и уникално красива панорама, която се открива от него.