Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Тетевенски балкан
  7. Село Рибарица

Село Рибарица, Стара Планина

Село Рибарица

Село Рибарица е разположено в Северна България, в Община Тетевен, Област Ловеч, близо до град Тетевен.

Курортното селище е сгушено в старопланински район, в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан, на 12 км. от град Тетевен, 74 км. югозападно от Ловеч и 138 км североизточно от столицата София. То обхваща части от двата бряга на река Бели Вит.

Четири десетилетия след Освобождението ни Рибарица е провъзгласена за село, а през 1963 година е обявена за климатичен курорт. Дори в онова отминало време ловешките, троянските и тетевенските първенци са се възхищавали на красотите на тази част от Стара планина, вкусвали са от пъстървата, гръмвали са по някой елен и глиган за домашен трофей. Можем да заключим, че тази форма на общуване наподобява неорганизирана форма на туризъм.
През 1919 година младежи от туристическо дружество „Костина” опознават неповторимата природа на Рибарица. По същото време се появяват излетници от туристическо дружество „Златен панег” от град Луковит, които осъществяват тридневен излет до Рибарица.

С течение на времето в курортното селце се появяват вили на външни лица, което се отчита като признание за предимството и за развитието на туризма в национален мащаб, така също и като признаване на курорта Рибарица. Строителството на вили започва от 1906 година, когато е издигната и първата такава, притежание на директора на тетевенската банка - Марин Ничев. 1911 е годината, в която професор Жеко Спиридонов също се сдобива със своя вила, както и фамилия Дейкови, Балабанови, Владимир Вазов.

На 8 март 2007 година към територията на Рибарица са присъединени обезлюдените села Горуньово и Брязово.

В близост до старопланинското селище е разположен резервата от национално значение Царичина. Там могат да се видят десетки растителни и животински видове – 60 вида птици, 600 вида растения, бозайници, елени, сърни, кафява мечка, дива свиня, видри и вълци. Резерватът е обявен за биосферен по програмата на ЮНЕСКО. Също така, Царичина е един от най-старите резервати в страната.

Още една не по-малко интересна забележителност, която се намира в близост до Рибарица е историческата местност „Костина”. Тя е също е от национално значение, тъй като се свързва с Георги Бенковски. Предводителят на Априлското въстание намира смъртта си на 15 май 1876 г., но и до днес остава символ на местността. Всяка година на 25 май се организират тържества в чест на загиналите.

В курорта се предлагат различни атракции, като разходка с планински велосипеди, ретро разходка с кабриолет или влакче. Предпочитано занимание на туристите са пикниците сред природата, а за риболовът има изключително добри условия. Той е и символ на селището. Посрещащата всички гости на китния курорт бронзова статуя на Рибарчето напомня защо Рибарица носи точно това име.

Хотелите, който се намират на територията й, са изключително колоритни и атрактивни от архитектурна гледна точка, но освен красива архитектура, те предоставят на своите гости и всички удобства за тяхната пълноценна почивка.

Курортното село Рибарица е истинска зелена приказка през лятото и едно бяло вълшебство през зимата. Този факт не остава скрит за никой, който е решил да се убеди с очите си в очарованието на красивата местност. Атрактивната и запленяваща гледка е една от малкото, които носят само положителни и емоции. Вярно е също, че в страната ни има безброй райски кътчета, които често пренебрегваме в полза на чуждестранните дестинации. А красивата ни природа е скрила множество тайни, които очакват някой да ги разкрие.