Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Стара Планина
  6. Троян

Стара Планина, Троян - Забележителности

Троян

Град Троян е разположен в област Ловеч, Централна Северна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Троян. Територията му обхваща част от поречието на река Бели Осъм.

Троян се намира в планински район, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина. Столицата е на 155 км. от него, град Пловдив на 120 км., Плевен на 70 км., а Ловеч на 35 км.

От направените по тези места археологически разкопки става ясно, че района е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) започват да пристигат и да се заселват траките. От този период са открити голям брой керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

Троян се обособява през 15 век като попътно селище в началото на Троянския проход. Името му произлиза от древноримския път (Виа Траяна).

В началото на турско робство по тези територии се заселват българи от Дунавската хълмиста равнина, Берковско, Чипровско, Разложко и Охридско. През първата половина на 19 век в Троян занаятите процъфтяват. Най-добре се развива грънчарството, което с течение на времето създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

Историята на града е тясно свързана и с един от нашите най-големи революционери. През 1871 г. Левски основава революционен комитет там.
През 1877 г. отстъпващите турски войски опожаряват Троян.
През 1911 г. Троян става третият електрифициран град в България, след София и Пловдив, след като в него светва първата електрическа крушка.

В района на Троян има множество прекрасни кътчета сътворени от природата. Там се намират природните резервати „Козя стена”, „Северен Джендем”, „Стенето”. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, прочут със своята уникална растителност и животински свят.

В резервата „Северен Джендем” могат да се видят около 30 водопада с височина над 20 м. Релефът е силно разчленен и разнообразен на скални форми, които често са труднопроходими.
Другата защитена територия - „Стенето” се разпростира по цялото горно течение на река Черни Осъм. Територията е наситена с пещери, които са недостатъчно проучени поради пропастния им характер. В резервата се намират множество скални образувания с причудливи форма. Интересно карстово образувание представлява скалният свод “Крали Маркова дупка”, в близост до хижа Амбарица.

„Козя стена” е най-малкият резерват в парка, неговото създаване е с цел опазване на ендемичния вид старопланински еделвайс, на вековни букови и буково-елови гори. На територията му са се образували уникални скални формации, обитавани от много видове грабливи птици.

Местността „Беклемето” се намира в началото на Троянския проход, на 1320 м. надморска височина, с широколистни гори и хубави зелени поляни. Там през 1962 г. започва изграждането по специален план на едноименното туристическо селище. „Беклемето” предлага чудесни условия за туризъм. Съвсем близо до него се намира най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания.

На 10 км. От Троян се намира Троянски манастир "Успение Богородично". Историческият манастир е трети по големина в България.

Храмът "Света Параскева"е бил построен през 1835 г. През 1871 г. светата обител привлича вниманието на Апостола на свободата Дякон Игнатии (Левски). Той не само го посещава, но и взема дейно участие в богослужението, като го оглася с дивното си пеене.

Отново в този район се намира и един уникален за страната ни музей „Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства”. Той е разположен в центъра на Троян. Експозицията представя следните основни теми: дърворезба, керамика, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани. Най-старите паметници са от 10-9 век пр.н.е. - експонати от тракийски могилен некропол, открит до Троян. В музея се съхранява и изключително интересния макет на троянската занаятчийска чаршия от 19 век; автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време.

Единствения по рода си за страната Природонаучен музей в с. Черни Осъм също не бива да бъде пропускан от посетителите на града и региона. В трите му зали могат да се видят 700 представители на флората и фауната на Централна Стара планина.
В сградата на музея се намира Посетителският център на Национален парк „Централен Балкан“.

Националното изложение на народните и художествени занаяти — в с.Орешак е разположено непосредствено до Троянския манастир. Чрез него се демонстрира майсторството на занаятчиите от района и страна, а често и от чужбина. На това място туристите могат не само да се насладят на форми и багри, но и да си закупят сувенир за спомен. По предварителна заявка се организират демонстрации на занаяти и дегустации на троянска сливова ракия. Град Троян е обявен за европейска столица на керамиката.