Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Трън

Трън, България - Туристически Атракции

Трън

Трън е град разположен в Западна България, Област Перник, близо до границата със Сърбия и до градовете Брезник и Драгоман. Градът е административен център на Община Трън.

Територията, която обхваща е в планински район, на двата бряга на река Ерма, в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Около града се намират хълмовете Китка, Чарчалат, Гърков камък, Мурговица.

В миналото през тези земи е минавал т.нар. Знеполски друм - път, който е свързвал Дубровник и Адриатика със Сердика. Благодарение на този път днешният Трън в онези времена е играел ролята на важен търговски център.

По време на османското иго територията става известна като пазарно селище, а имената, които носи са Изнебол кабасъ, Тарън паланка и Трън паланка.
Стара легенда разказва, че самото име Трън идва от още по-далечни времена, когато както твърди преданието на това място имало голяма трънка, под клоните на която се намирал лечебен извор, с водите й местният свещеник Терапонтий лекувал вярващите.

Макар че в наши дни районът около Трън и прилежащите му села е обезлюден, в древността това чудно кътче на България е било по-скоро гъсто заселено.
Най-ранните доказателства за живот по тези територии, открити из пещерите в Трънско, датират от неолита. По-късно районът е бил населяван последователно от траки, готи (в село Ерул), славяни. Първото включване на Трънско в пределите на България е при управлението на кан Омуртаг.

По време на Първото българско царство, при цар Самуил, като известна историческа личност по тези земи се проявява болярина Кракра, който отговаря за земите в Пернишко, Средец и Трън. Боляринът се противопоставя повече от 10 години на император Василий II, но въпреки това в 1018 година тази област заедно с останалата част от страната ни попада под византийска власт.

След завладяването на България от турците тук като управител, назначен от султана, се подвизава Кара Фейзи (според някои исторически извори той е от албански произход, според други — потурнак от Брезнишко), който извършва жесток терор над местното население, унищожава църкви и манастири, опожарява голяма част от горите в района. Синът на Фейзи Али бег поема управлението над региона след смъртта на управника.
Заради него местното население до такава степен пропищява, че на няколко пъти изпраща жалби до централната власт и в крайна сметка Али бег е премахнат, предаден на властите и по пътя към Цариград е убит.

След като приключва неуспешната Руско-турска война от 1828-1829 г. в района на Трън избухва така наречената Трънска буна. Градът е освободен за кратко време, но веднага след това османската власт жестоко се разправя с бунтовниците.

След подписването на Ньойския мирен договор последствията за Трън отново са жестоки. С този договор от областта са откъснати и дадени на Сърбия голяма част от селищата, а такива като Врабча, Стрезимировци, Банкя (село) и Петачинци, са буквално разполовени като дори до днес могат да се видят къщите, през които минава границата, разделени на две са дворове, гробища, а така също и много семейства.

Има няколко интересни факта, които могат да се споменат за град Трън. Първият от тях е, че през зимата на 1947 година в Трън е измерена най-ниската температура в цяла България -38,3 C.

В село Врабча светва първата крушка в България от първата вятърна електроцентрала, която е била построена там.

Село Рани луг е едно от най-старите населени места в Знеполско. Според разказващите се легенди, селото се появява още по тракийско време, за което свидетелства Кулата — стратегическо място над сегашното село в планината и до нея „Селището”.

В района има множество забележителности, на които посетителите могат да се насладят - Ждрелото на река Ерма; черквата „Св. Никола”; двата православни храма - „Свети Никола“ и „Света Петка“; скалния параклис „Св. Петка“.