Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Трън
  6. Трънското ждрело

Трънското ждрело, Трън

Трънското ждрело

Едва на 75 километра западно от София, оградено от отвесно издигащите се върхове Жилав камък и Църквището, е разположено едно от природните чудеса на нашата страна – Ждрелото на река Ерма, известно и под името „Трънско ждрело”.

Извисяващите се над реката скали достигат височина от 200 метра, а суровите им форми поднасят на посетителя една невероятно красива и страшна гледка, изпълваща сърцето с възторжени чувства.
Силният трясък на водната стихия изпълва пространството и го населява с образи толкова дивни, колкото може да сътвори само детското въображение.
Ждрелото на река Ерма не внушава спокойствие, то нажежава сетивата и ги изпълва с всички онези усещания, които само природата може да събуди чрез своето величие. То е за хора творци, опияняващи се от могъщата й сила и черпещи емоция и вдъхновение от природните стихии.

„Трънското ждрело” се намира на 3 км. от град Трън. Дълго е близо сто метра, а в най-тясната част широчината му е едва пет метра. В тази теснина може да се види водопад, висок четири метра. Над тесния участък висящ дървен мост, спомага за разкриването на невероятна гледка към ждрелото. Скални маси заплашително надвиснали, сякаш ще се сгромолясат всеки момент, пукнатини и теснини със скрити водопади, карстови пещери и водни прагове, буйна растителност, скрила в дебрите си своите обитатели.

До ждрелото и мостчето отвежда Трънската екопътека, чието начало е от южния край на Трънското ждрело. Разходката по нея продължава цели 13 км., а приблизителното време, за което може да се премине е около 8 часа. Тя пресича уникално красивата местност, карайки туристите да минават през дървени мостчета и пътечки, по които снимките стават като картички.

Краят на пътеката е до връх Църквището, където се наблюдават останки от постройки от времето на император Каракала – 3 век. Големия пътешественик Константин Иречек, който влюбен в българските земи ги кръстосва надлъж и нашир през 19 век, твърди, че отец Терапонтий е живял в скална дупка по тези земи. Отецът става известен от „История славянобългарска” на Паисий.
Има предположения, че река Ерма се сдобива със своето име точно заради това на светеца, тъй като на черковнославянски то се е произнасяло Св. Йерме.

По тези територии е разположен и Трънският манастир „Св. Архангел Михаил”, в който са съхранени стенописи от 16 век. За жалост съдбата на този манастир е като на много други в България. Културен център, даващ убежище на 70 монаси през 14 век, днес той е изоставен и състоянието му по нищо не напомня на изминалите му славни години.

Недостъпното ждрело на река Ерма събужда интереса на алпинистите от години. По отвесните скали има създадени множество алпийски маршрути, адекватни с различната подготовка на хората.

„Трънското ждрело” е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961г. и е част от 100-те национални туристически обекта. Печат можете да си вземете в механата, която се намира на около километър от ждрелото, както и в информационния център на град Трън.