Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Варна

Варна, България - Туристически Атракции

Варна

Варна е най-големият град в Северна България, а също така и по българското крайбрежие на Черно море.

Градът е голям културен център с развит морски туризъм и изходна точка за много курорти по Северното Черноморие.

Варна е разположена на северния и западния бряг на Варненския залив и североизточния бряг на Варненското езеро.

Населените места с културно и туристическо значение до Варна са северно разположените от града с. Кранево, гр. Балчик и гр. Каварна.

Климатът е морски, сравнително мек през пролетта и лятото. Франгенското плато разположено от север с най-висока точка 356 м, предпазва до известна степен града от силните северни и североизточни ветрове през зимата.
Морският курорт е много подходяща за балнеоклиматолечение, тъй като климатът има характер на естествен инхалатор.

Смята се, че тези територии са били заселени още от старокаменната епоха (палеолита) преди около 100 000 г.

В района са открити едни от най-древните поселения по Черноморието с над 7000 годишна давност. През 1972 г. е открит Варненският халколитен некропол, който датира около 4200 г. пр. Хр. В него е открито най-старото златно съкровище в човешката история, както и други предмети от сребро, мед, бронз, кремък и глина.

Известно е, че на брега на Варненския залив, където днес е разположена старата част на града, се намирала крепостта Одесос.
През вековете тя е под контрола на множество завоеватели, включително Александър Македонски, но под негова власт не пада в резултат на обсадата, а става автономна част от империята на македонския завоевател със силата на споразумение.

След разпадането на Римската империя през 395 г. градът става част от Източната Римска империя, известна още като Византия.

В края на 6 век крепостта е напълно разрушена от нападенията на авари и славяни и името Одесос постепенно спира да се употребява.

Името Варна, за което има преположения, че е с тракийски произход, е упоменато за първи път във византийските хроники от Теофан Изповедник и Патриарх Никифор във връзка с поемането на контрола на земите отвъд Дунав от аспаруховите българи и тяхната победа при Онгъла над ромеите през 680 г.

През 1389 г. някогашната територия на днешна Варна е завладяна от османските турци. На 10 ноември 1444 г. край града обединените полско-унгарски кръстоносни войски на крал Владислав III, наречен Варненчик, и трансилванският войвода Януш Хунияди са победени от нашествениците. Днес в морската столица може да се види изградения мавзолей на християнския военачалник.

Морската столица на България е освободена окончателно на 27 юли 1878 г., когато руските войски влизат в града.

След освобождението от турско робство архитектурният облик на града бързо се изменя от ориенталски в централно-европейски. Варна става важен търговски, пристанищен и индустриален център. Издигат се едни от големите памукотекстилни, корабостроителни и кораборемонтни предприятия в страната. След войните се наблюдава временен застой, който бързо отминава и от 1925 г. започва стопански подем.

Официалното провъзгласяване на Варна за морски курорт става през 1921 г., а 5 години по-късно са построени морските бани, които заменят старите бани от XIX век.

В града и околността се намират множество храмове - както български православни, така и на други от разпространените религии в България. Един от най-важните е катедралата "Свето Успение Богородично", която е разположена в самия център на града и е един от неговите символи.

Други такива храмове са: църквата "Св. Николай", църквата "Св. Параскева Петка"; църквата "Св. Атанасий". В близост до града се намира манастира "Св. Св. Константин и Елена" в едноименния курортен комплекс и "Св. Димитър Солунски" в местността "Евксиноград".

Курортният град е част от Стоте национални туристически обекта на БТС с Варненския археологически музей и Военноморския музей.

Туристите могат да се насладят на редица забележителности: Аквариумът (с над 100-годишна история); Аладжа манастир (скален манастир в близост до Варна); Астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник"; Варненският некропол; Делфинариума; Държавна опера; Евксиноград; Зоологическа градина; Морска градина; природен парк Златни пясъци; Университетска Ботаническа Градина – Варна и много др.

Туристите не трябва да пропускат да посетят Варненския археологически музей, Военноморския музей, Парк-музей "Владислав Варненчик", Къща-музей на Георги Велчев и др.