Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Варна
  6. Катедралата "Свето Успение Богородично"

Катедралата "Свето Успение Богородично", Варна

Катедралата "Свето Успение Богородично"

Разположена в центъра на град Варна Катедралата "Св. Успение Богородично" е един от символите на морската ни столица. Тя играе ролята на молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите.

Още в първите години след Освобождението православното българско население в града значително нараства. За да потвърдят близостта си до руската православна вяра и да демонстрират отделянето си от гръцката патриаршия се наложило построяването на православен храм,който да обединява българските християни в града.

Основния камък на бъдещия храм е положен от княз Александър І Батенберг. Церемонията се състояла на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословия от митрополит Симеон и в присъствието на много българи и арменци. Първата копка била извършена със специално изработени за целта сребърни кирка и лопата.

Името, дадено на катедралата - "Успение Пресвятия Богородици", било избрано в памет на всерусийската императрица Мария Александровна, българска благодетелка, а също и леля на княза.

За финансиране на строителството се разчитало предимно на дарения и помощи.

По строежa работят много майстори, за модел е взет Петерховския храм в Санкт Петербург.

Дяланите камъни използвани за църквата са взети от събарянето на крепостната стена. За самата фасада са позлвани камъни от района на селата Куманово и Любен Каравелово, а вътрешните колони в катедралата са изработени от твърд камък добит от местността Ташлъ тепе на северозиток от Варна. За външните колони под прозорците, са доставяни камъни от Русе. Покривната част и кубетата са облицовани с медна ламарина. Строежът на храма е приключен в началото на октомври 1885 година.

През 1986 година в работилница в Русия се поръчва изработката на храмовите икони. Камбанарията в днешния си вид е доизградена 1941-1943 година.

През 2002 година приключва обновяването на куполите на Катедралата. Цялата покривна конструкция е обогатена с материали на златна и сребърна основа. Отново през този период 1999-2002 год. се изгражда и вентилационна система в храма, реставрират се стенописите. През 2001 година благодарение на средства на общината се инсталира уникалното външно осветление на Катедралата.