Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Варна
  6. Варненски археологически музей

Варненски археологически музей, Варна

Варненски археологически музей

Варненският археологически музей възниква благодарение на Варненското археологическо дружество по инициатива на Карел и Херман Шкорпил.

На 11 юни 1906 г. в сградата на Девическата гимназия е открита първата му експозиция. Именно там се помещава и днес музея.

Карел Шкорпил заема пръв поста на директор на музея и остава на него до смъртта си през 1944 г.

Археологическият музей заема 2000 кв.м.площ и има 32 зали, в които посетителите могат да се насладят на неговите постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис. В него е експонирано и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4000г.пр.хр.
Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл. Не по-малко интерес предизвиква и пренесеният тук гроб № 43 със скелет на четиридесет - петдесет годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения.

Първите археологически материали са били събрани от Карел Шкорпил и Анание Явашов в през 1887г и на 3 юни 1887 с наличните находки уреждат музей в Градската библиотека. Четири години по-късно по заповед на тогавашното Министерството на Народното Просвещение (1892г.), варненските дейци изпращат сбирката в София за създаване на централен музей (1893г).
Година по късно (1894г) Карел Шкорпил урежда нова музейна сбирка, която пренася в Девическа гимназия (1895г). В продължение на няколко години археологическата сбирка се помещава в сутерена на Девическата гимназия. През 1906 тържествено в помещение на тавана на гимназията е открит Окръжен музей.
През 1993 сградата е изцяло заета от възстановения Археологически музей