Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Варна
  6. Парк-музей "Владислав Варненчик"

Парк-музей "Владислав Варненчик", Варна

Парк-музей "Владислав Варненчик"

Парк-музеят е издигнат в чест на загиналите в битката край Варна през 1444 г. Мавзолеят е изграден в центъра на някогашното бойно поле.

Полско-унгарският крал Владислав III води кръстоносен поход срещу турците, които нахлуват на Балканския полуостров. Неговата войска е разбита край Варна.

През 1924 г. е създаден паркът като лобно място. Няколко години след това през 1935 г. е открит мавзолей на Владислав ІІІ Ягело, под ведомството на Министерство на войната.

По повод честването на 520 годишнината от битката е открит музей с експозиция, която е създадена благодарение на документален материал за походите и битката при Варна, оръжия, намерени на бойното поле, и копия на предмети, подарени от военноисторическите музеи във Варшава, Прага, Будапеща, Букурещ и Белград.

Посетителите могат да разгледат множество интересни експозиции - Средновековни гербове и знамена, рицарски доспехи и мечове, картини и скулптури, ризници и боздугани, бомбарди и алебарди, лъкове и арбалети дават представа на посетителя за мрачната епоха от историята ни, за славните походи на крал Владислав III Ягело и Янош Хуняди през 1443–1444г.