Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Варна
  6. Морска градина

Варна, Морска градина - Забележителности

Морска градина

Морската градина е един от символите на град Варна. Тя е обявена за произведение на парковото изкуство.

На север от Морската градина се намира парка на Евксиноград.

След Освобождението, през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони отправя своето предложение да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Местният парламент приема идеята доста скептично и отпуска съвсем малка сума за проекта. Настойчивостта на кмета и част от негоеото обкръжение обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета.

Чешкият паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена, пристига в страната ни по покана на известния археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна.

От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и средиземноморието са карани с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях липа, бряст, кестен, ясен и много други. През 1899 г. поради "голямата деятелност" на Новак общината му издига къща край входа на Морската градина до сградата на радио Варна.

С течение на времето градината нараства, а морската ни столица се развива като курортен и балнеоложки център. През 1912-1913 г. са изградени няколко чешми и осветление по алеите. През 1908 г. се взима решението за създаване на алея на възрожденците. Издигнати са паметници на едни от най-великите българи - Христо Ботев, Васил Левски, св. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, Любен Каравелов, Георги Раковски, Георги Бенковски, Стефан Караджа, Панайот Волов, Неофит Бозвели, Антим I, Петър Берон, Константин Фотинов, Васил Априлов, братя Миладинови, Петко Славейков, Гаврил Кръстевич и Тодор Икономов.

В най-високата част на възрожденската алея по времето на социализма е издигнат партиен паметник и създадена алея на загиналите антифашисти. Едно превъзходно хрумване е създаването на традицията за засаждане на иглолистни растения от руски космонавти, гостували на Варна. И днес край пантеона расте дървото, засадено от първия български космонавт Георги Иванов.

През 1906 г. започва строежът на една от най-известните забележителности на града — Аквариумът. През 1928 г. в Морската градина вече съществуват тенис-корт и игрище. През 50-те години се създава Музеят на военноморския флот. Военноморският музей днес е сред Стоте национални туристически обекта.

През 1968 г. е построена астрономическата обсерватория, на входа на Морската градина е изграден слънчев часовник, изобразяващ излитащ лебед.

Неповторимостта и красотата на варненската морска градина произхожда от нейното естествено продължение към плажа и морето и плавното преливане на парковия с морския ландшафт. Тя е и важен фактор за опресняване и пречистване на въздуха на все по-увеличаващия се и урбанизиращ се град. Градината е като перла в короната на морския град.

Туристите могат да се насладят на множество културни и природни забележителности в морската градина, сред които най-посещавани са: Военноморски музей, Аквариумът, Делфинариумът, Летният театър, Алпинеумът, Басейните на "Морска гара", Пантеонът и др.