Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Велико Търново

Велико Търново, България - Туристически Атракции

Велико Търново

Велико Търново е град, който се намира в Северна България. Името на града е Търново до 1965 година. Дори и днес то се използва по-често за назоваване на града.

Градът е разположен по поречието на р. Янтра.

Велико Търново е един от най-старите и запазени градове в България. Предполага се, че територията му е била заселена през третото хилядолетие преди Христа, от когато са и най-старите археологически находки открити там. Те са били намерени на хълма Трапезица.

През 1185г. в църквата "Св. Димитър" братята Асен и Петър провъзгласяват края на византийското господство, което продължило 167 години. Също така те обявяват Търново за столица на новото българско царство. Разцвета на средновековният град, като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век не закъснява. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България.

Хълмът Царевец е обитаван от царския двор, болярите и патриарха по време на Втората българска държава. Целият е заобиколен от крепостна стена, изградена върху естествени отвесни скали.
Царският дворец се издигал в средата на Царевец. Той се състоял от тържествена зала, църквата "Св. Петка", жилищни и стопански сгради, водохранилища и помещения за стражата. За да бъде добре защитен двореца се криел зад здрави каменни стени и бойни кули.

Патриаршеската църква "Възнесение Христово" гордо се извисявала на най-високата част на Царевец.

Разкриването на множество основи на жилищни и други сгради по целия терен на хълма както в двореца, така и покрай крепостните стени е достатъчно основание да се смята, че Царевец не е бил тясно затворена крепост, а прекрасен средновековен град, гъсто застроен с жилищни и други сгради.

За Велико Търново и областта се носят множество легенди.

Една от тях разказва, че в скалите над Патриаршеският манастир "Света Троица", разположен северно от града, е скрита прочутата Търновска библиотека. Тук в пещера високо в скалите били изнесени всичките книги и манастирските ценности. Входът бил зазидан и замазан със счукана скала и хоросан. По нищо не личал. Можел да се открие само чрез изкован на скалата знак.

За Трапезица също се разказва интересна легенда. Там се намирала царската монетарница. Под нея имало подземие, в което се съхранявало царското съкровище. На входа стояла каменна плоча, а надолу до желязна врата водели стълби. Само царят и пазителят на хазната знаели тайната на вратата. В ниша, намираща се пред нея стояли скрити стражите. Когато турците нахлули, по нареждане на Шишман всичко било пренесено в подземието. Машините за сечене на пари, суровото злато, а също така златните и сребърните монети. Пълната съкровищница била затворена, а монетарницата - срината. На мястото останали само купища камъни. Входът се намирал под камък на ос. Той се завъртал и се откривала каменната плоча. Под нея били стълбите към желязната врата. Тайната за камъка знаел само Шишман.

На юг от град Велико Търново се намира местност наречена Трошана. Преданията за нея са, че тези земи били царски. Царят ги дарил на болярина Трошан. Той изградил в новите земи манастир. Царят разбрал и пратил множество дарове на манастира. В църквата всичко заблестяло от злато, сребро и скъпоценни камъни. В палатите на Трошан през лятото гостувало царското семейство. Царят ходел в манастира и оставял безценни дарове, но дошли лоши времена. Завоевателите наближили Търново. Монасите прибрали всичко ценно в подземието, при манастирското съкровище. Манастирът бил унищожен, а монасите избити. До нас достига само легендата за царския манастир.

За посетителите на Търново всяка част от него би представлявала интерес. Макар, че най-желана дестинация е Царевец в града има още множество места, които трябва да се видят.

Църкви - църквата "Свети четиридесет мъченици", църквата "Свети Димитър Солунски", църквата "Свети Петър и Павел", църквата "Свети Георги", църквата "Св.св. Кирил и Методий", църквата "Св.св. Константин и Елена", патриаршеската катедрала "Рождество Пресветая Богородица" и др.
Музеи - Регионален исторически музей, Археологически музей, Музей "Затвор", Къщата-музей на П.Р.Славейков, и др.

Паметници - паметник на Асеневци, паметник на Свети патриарх Евтимий, монумент Майка България, паметник на Стефан Стамболов, паметник на Васил Левски и др.

Велико Търново е град, който впечатлява със своята старинна архитектура и паметници и предизвиква силен интерес със своята многовековна история.