Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Велико Търново
  6. Музей "Затвор"

Музей "Затвор", Велико Търново

Музей "Затвор"

Музеят "Затвор" е разположен южно от изградения през 1872 г. от майстор Колю Фичето конак, в който днес се помещава експозицията "Възраждане и Учредително събрание".

През 1854 г. затворът започва да се използва по предназначение, след като старт на неговото строителство е даден едва в средата на XIX в.

Сградата е изцяло изградена от камък, с дебелина на стените 0,70–0,90 м. Музеят има един приземен и два горни етажа. Северно и западно от него могат да се видят два вътрешни двора, оградени от високи зидове и спомагателни постройки. Единият е предназначен за разходки, а в другия е извършвано оковаването на затворниците.

В годините на турско робство са използвани трите етажа на сградата. След Освобождението на България са пристроени нови помещения, а затворът продължава да функционира като етапен до 1954 г.

Експозицията е представена на посетителите в приземния и на първия етаж. Възстановен е някогашния интериор на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение.

Уредите, с които са извършвани инквизиции са представени в помещението за мъчения, там е дадено и описание на най-често прилаганите изтезания.

В коридора на първия етаж върху табла са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор. Портретите на най-значимите личности, затваряни тук са върху отделно фототабло. Някои от тях са: Васил Левски, Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев, Тодор Кирков и др.