Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Велико Търново
  6. Трапезица

Трапезица, Велико Търново

Трапезица

Хълмът Трапезица е втората крепост на вътрешния град. Разположен е на десния бряг на р. Янтра, северозападно от Царевец. Хълмът е чудесен пример за естествена крепост, заобиколена от трите си страни от река. В миналото върху стръмните скали се издигали високи стени с бойници и кули.

Два крепостни зида са се спускали по склоновете на хълма – първият в източната част, покрай църквата "Св. Димитър", а вторият – в западния склон. Входовете към крепостта били четири. Главният вход на Трапезица се намирал на южната страна и е бил свързан с Царевец чрез мост над р. Янтра. Към този вход е водел изсечен в скалата каменен път, достигащ до южната порта, следи от която са запазени и до днес.

Предположенията за произхода на името Трапезица са две. Според едни това име се свързва с думата "трапеза", а според други то произхожда от "трапец", поради факта, че формата на платото е трапецовидна. При направените разкопки през 1884 и 1900 г. били открити основите на 17 църкви. От малкото фрагменти запазени върху стените проличава, че те са били богато украсени със стенописи и многоцветни мозайки, а подовете им постлани с красиви керамични плочи.

Църквите открити на хълма били богато украсени с разнообразни архитектурни форми: ниши, пиластри, слепи арки, цветни плочи и разноцветни глинени кръгли или четирилистни панички, гледжосани зелено или жълто, наредени в един или няколко дъгообразни реда.

Най-голяма по размер е църквата известна с името "Иван Рилски" или църква номер 8. Непосредствено до нея са открити останки от други стари сгради, за които се смята, че са манастирски. Следи от стенописи са запазени по стените на църквата. Извесно е, че Асен I през 1195 г. пренесъл от Средец (София) във Велико Търново мощите на св. Иван Рилски, като за тях била построена специална църква на Трапезица. Помещението към южната част на църква номер 8 се приема за мощехранителница. Мощите са били съхранявани във Велико Търново до 1469 г., когато отново са пренесени, но този път в Рилския манастир. Множеството добре украсени малки църкви на хълма свидетелстват, че тук са били и жилищата на болярите и висшите духовници.