Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Велико Търново
  6. Царевец

Царевец, Велико Търново

Царевец

Хълмът Царевец във Велико Търново се слави с история от пет хилядолетия. Територията му е била заселена още през каменно-медната епоха, като първото селище възникнало на него датира от 4200г.пр.Хр. То продължило своето съществуване през бронзовата и се разрастнало през желязната епоха, когато траките били негови обитатели.

През 5 век н.е. по тези земи е издигнат най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева, който е разрушен по време на аваро-славянските нашествия през 7в.

Върху неговите останки през 9в. е създадено българско селище, което се развива и разцъфтява по време на Първата българска държава и докато страната е под византийското владичество.

През 1187г., след провъзгласяването на Търново за столица на Второто българско царство, Царевец е превърнат в нейно основно укрепление и аристократичен квартал. Над 200 години градът е център на политическия, стопанския и културния живот на българската държава, а също така и най-непревземаемата крепост. Разглеждан по своята площ и численост той се класира сред най-големите градове в европейския югоизток.

Средновековната крепост Царевец притежавала сложно устроена укрепителната система. Тя включвала стена, дълга близо 2км. и широка от 2,4м. на някои места до 3,6м., ограждала целия хълм и била подсилена с напречни крепостни стени, спускащи се към реката, разположени при входовете.

За влизане в крепоста имало предназначени три входа. Главният, намиращ се от западната страна, изграден на тесен скален провлак, който се е състоял от три последователно разположени порти, отбранявани от кули. Вторият е Малката порта (Асеновата), разположен на северозападната крепостна стена. Чрез нея се осъществявала връзката с Трапезица и Новия град (Асеновия квартал).

Третия вход, наречен Френкхисарска порта, бил разположен в югоизточния край на крепостта. За да го охранява отново там се издигала бойна кула. Кулата носи иемто на латинския император Балдуин Фландърски, който бил пленен в битката при Одрин през 1205г. от цар Калоян и затворен в нея, където намерил смъртта си.

В най-северния край на Царевец, на мястото където се събират източната и северозападната крепостни стени, има издаден скален нос към р. Янтра. Името, с което е известен - Лобната скала, идва от това, че през 11-14в. от там били хвърляни в реката предателите на родината. През 16в. на това място е построен манастир.

През Средновековието на хълма е построен Дворецът на българските царе, Патриаршията, 4 манастирски комплекса, 22 църкви и над 370 жилищни и стопански постройки.

Дворецът е разположен в центъра на крепостта, на площ от 4 872кв.м. Той e затворен комплекс, опасан от крепостна стена. Дворцовите постройки били построени около обширен вътрешен двор, в средата на който се извисявала църквата "Св.Петка". Дворецът съществувал по време на целия двувековен период на възстановената българска държава. При падането на Търново под турско робство на 17 юли 1393г. той бил опожарен и унищожен.

На най-високото място на хълма се издигала Патриаршията. Подобно на царския дворец тя била самостоятелна крепост. Патриаршеският храм "Свето Възнесение Господне" се намирало в централната част на комплекса. Патриаршията споделя съдбата на Двореца и също като него тя е разрушена при превземането на Царевец през 1393г. от войските на султан Баязид І.
През 1981г. църквата е реставрирана и открита в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

От края на 14в. до края на 19в. на хълма били разположени няколко мюсюлмански квартала, които руските войски разрушават през лятото на 1877г. при освобождението на града.

Укрепленията, двореца, църквите и останалите постройки са реставрирани в периода 1933г. - 1987г. Крепостта Царевец е обявена за народна старина през 1927г., а за паметник на културата с национално значение - през 1964г.

Крепоста служи за декор на едно от най-забележителните зрелища, с корто България се гордее, а именно спектакъла "Звук и светлина"!