Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Велико Търново
  6. Арбанаси

Арбанаси, Велико Търново

Арбанаси

Арбанаси е село, разположено в Северна България. То се намира в община Велико Търново.

Историята на Арбанаси започва с най-ранния писмен документ - ферманът на Сюлейман Великолепни от 1538 г. С този документ той подарява териториите на сегашните селища Арбанаси, Лясковец, Горна и Долна Оряховица на великия везир Рустем паша, който му е зет. В поменатия ферман четирите селища имат общото наименование Арнабуд кариелари.

За селото пише и в записките на Павел Джорджич от 10 януари 1595 г. до трансилванския княз Зигмунд Батори. Също така и в тези на католишкия епископ Петър Богдан Бакшич, посетил Търново през 1640 г. Той пише, че горе в планината има град, откъдето може да се види цяло Търново.

Поради липсата на голям брой записки за местноста съществува спор за името и населението на Арбанаси.

Някои смятат, че първите му заселници са български боляри, дошли със селяните си от най-западните краища, след забележителната победа на Иван Асен II при Клокотница на 9 март 1230 г. когато той завзема и Арбанашката земя.

Георги Раковски от друга страна смята, че Иван Асен II, след като се оженил за дъщерята на пленения кир Тодор Комнин, заради нея преселил няколко гръцки фамилии в Арбанаси.

Според писмени материали от 17 и 18 век древното селище достига своя икономически разцвет именно през този период.

Свидетелства за икономическия подем и благосъстояние на арбанасчани са както жилищата, така и петте църкви, изградени в годините на възход на селището. В края на 18 век кърджалиите нападат селото и го ограбват и опожаряват, а епидемиите от чума и холера довършват това, което е пощадено от разбойниците и огъня.

След 1810 г. в района се заселват българи, слизащи от Еленския и Тревненския балкан. Но до отминалия блясък и икономически възход не се достига, още повече че с Гюлханския хатишериф от 1839 г. привилегиите на селището са отменени. Развитието на дребното занаятчийство след Кримската война тук почти прекъсва.

Няколко века подред Арбанаси е крепост на гръкоманщината. Въпреки това, гръцкият език, прочутото гръцко училище, както и църковните служби на гръцки не оказват влияние на националното съзнание на местното население.

Арбанаси има богата история. Достигналото до нашата епоха от тази красива местност е наследство, разкриващо много добре духа на отминалите времена.
Запазени са 144 къщи с богата вътрешна украса, 5 църкви и 2 манастира.

Арбанаси е включен в Стоте национални туристически обекта със своя архитектурен резерват.