Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. България
  4. Атракции
  5. Видин
  6. Катедрала "Св. Димитър"

Катедрала "Св. Димитър", Видин

Катедрала "Св. Димитър"

"Свети великомъченик Димитър" във град Видин е катедралната църква на Видинската епархия. Храмът е втори по големина в България.

След 1718 г. Видин става граничен град на Османската империя. Поради тази причина граничният закон започва да действа с пълна сила за него. Това означава, че българското население няма право да живее в укрепения район на града — Калето, който е ограден от градските крепостни стени.

Църквите "Света Петка" и "Свети Пантелеймон" не могат да се използват по време на големите християнски празници като Коледа и Великден, тъй като портите на Калето са затворени от 6 часа вечер до 7 часа сутрин. Това налага построяването на нова църква през 17 век, която да се намира извън Калето.

Новопостроената църква носи името на солунския великомъченик Димитър. Съвсем скоро след създаването й тя става средище на културния живот на българите и придобива статута на митрополска църква.

На 6 декември 1868 г. в светата обител за пръв път се служи тържествено от български архиерей на български език. Оттогава този храм е превърнат в катедра на видинския митрополит Антим I, който след 4 години е избран за пръв български екзарх. На 26 октомври 1890 г. в деня на храмовия празник е положен свети Антимис и е отслужена първа литургия.

Поради захабеността на дървената конструкция храмът трябва да бъде съборен и издигнат наново. Средствата за тази цел са събирани от капиталите на еснафите и от даренията на граждани. Архитект Бахнани изработва плана. На 10 март 1885 година е положен основният камък на новия храм. Строежът е напълно готов и зографисан през 1926 г., когато се състои тържественото освещаване и откриване на катедралата.

Катедралата "Св. Димитър" има кръстокуполен план с 3 надлъжни и един напречен кораб, върху който се изгражда богата многообемна композиция. Централният купол се носи от 4 свободно стоящи подпори и подчертава обемно-пространствения облик. Вътрешните пространства са внушителни. Централният купол е висок 33 метра. Постигнат е богат и пищен образ.