Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бангладеш
  4. Атракции
  5. Читагонг

Читагонг, Бангладеш - Туристически Атракции

Читагонг

Читагонг е едно енергично и оживено място, което не е само пристанищен град, но и втория по големина град в Бангладеш. Там несъмнено има множество забележителности, които могат да се видят и богат избор от неща, които могат да се направят.

Нещо повече, града е изключително живописен - сиво-кафявите цветове на сградите силно контрастират с дълбоките сини води на Бенгалския залив и с ярко зелените ограждащи Читагонг гори. Кокосови гори и пясъчни плажове запълват прекрасната гледка.

През 16-ти и 17 век градът е бил колония на португалците, ето защо тяхното влияние по тези места е силно и лесно се забелязва. То проличава изключително добре в джамията Шахи Джама-е-Масжид.

През Втората световна война Читагонг играе жизнено важна роля в подкрепа на Съюзническите сили в сражението при Бирма.
След разделянето на Индия, градът става част от Източен Пакистан.
По време на Освободителната война в Бангладеш, в него се провеждат някои от най-тежките битки. Тези събития оставят множество отпечатъци в архитектурата и културата на града.

Като пристанищен град от дълбока древност, Читагонг привлича хора от различни региони на света. Тези международни контакти имат трайно въздействие върху езика, религията и културата му.

Множеството храмове и светилища построени предимно по хълмове и възвишения са свидетелство за историята на региона от древността до наши дни. Едно от най-почитаните места в града е гробницата на Баязид Бостами. Също така известна е историческата крепост Андар Килла построена върху хълм в центъра на Читагонг. Из града има голям брой скулптори във Викториански стил, които напомнят за британското присъствие в него.

Мемориалният музей Зиа, който се помещава в стара кръговидна сграда, разкрива красивите архитектурни особености на Югоизточна Азия.