Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бангладеш
  4. Атракции
  5. Дака

Дака, Бангладеш - Туристически Атракции

Дака

Дака е столица на Бангладеш и главен град на област Дака. Той е един от най-големите градове в Южна Азия, а също и един от най-гъсто населените градове в света.

Дака е известен като града на джамиите и Рикша столица на света. Приблизително 400 000 рикши обикалят града ежедневно. Той служи като един от основните центрове за култура, образование и бизнес в региона.

През 17 век градът е известен като Джахангир Нагар и е център на търговията с платна. Съвременния град обаче се развива предимно под контрола на британците и става вторият по големина град в Бенгалия, след Калкута.

След разделянето на Бенгал през 1905 г., Дака е обявен за столица на новата провинция Източна Бенгалия и Асам.
След разделянето на Индия през 1947 г., Дака става административна столица на Източен Пакистан, а по-късно, през 1972 г., столица на независим Бангладеш.

Модерният Дака е център на политическия, културен и икономически живот в Бангладеш.

В този голям град има не само традиционни туристически обекти, като музеи, археологически разкопки и архитектура, но и забележителни цветове, пазари, улички - всяка със своя чар, причудливи форми на транспорт.

От традиционните забележителности небива да се пропускат Лалба Форт, който е построен в средата на 17 век от Шаиста Хан, Розовият дворец (Ахсан Манжил) и Арменската църква. Друго интересно място е Хиндуистката улица, където на малка площ са сгушени храмове и магазинчета за религиозни принадлежности и бижута.

Една забележителна архитектурна творба е Националният паметник на мъчениците, Върховният съд на Бангладеш също трябва да е в списъка на места за посещение на всеки турист, както и Шахид Минар, сградата на Народното събрание, Националната джамия (Баитул Мукаррам), Националният музей, Бангладеш и Китай - конферентен център на приятелството, Паметник на борците за свобода, Османи Аудиториум, Медицинския колеж, Хусне Далан, Зала Курзон, Църквата Оксфорд, Театър Бхашани ново, Къщата Чумери и много други.