Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бангладеш
  4. Атракции
  5. Дака
  6. Народното събрание

Народното събрание, Дака

Народното събрание

Сградата на Народното събрание на Бангладеш се намира в столицата Дака. Неин създател е архитекта Луи I и е една от най-големите законодателни комплекси в света.

Изграждането на сградата започва през 1961г. от правителството на Пакистан, за да послужи на федералната законодателна власт, както на Источен, така и на Западен Пакистан, но до края на нейното изграждане на власт вече е правителството на Бангладеш.
Изграждането й приключва на 28 януаи 1982 г. и до днес величеасвената сграда служи за дейностите на Народното събрание на Бангладеш.

Общата площ на комплекса е 800,000 м², а средствата необходими за направата му са близо 1,29 милиарда.

В състава на комплекса са включени тревни площи, езеро и жилища.

Ключовата дизайнерска философия на Кан е да използва оптимално мястото, като същевременно представя наследството и културата на Бангладеш. Външните линии са дълбоко издълбани, отворите са с правилна геометрична форма, външноста на зданието предизвиква силе визуален ефект.

Целият комплекс се състои от девет блока, като осемте периферни са по-ниски, а основният е по-висок. Те са взаимосвързани хоризонтално и вертикално от коридори, асансьори, стълбища. Всички парламентарни чиновници, включително министри и председатели на някои от постоянните комисии, имат офиси в сградата.

Въпреки, че входа към основният блок е затворен, посетителите могат да посещават част от другите блокове.

Чистотата на формите и композицията, могъщото визуално въздействие и мястото на което е построена правят сградата на Народното събрание един архитектурен шедьовър.