Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бангладеш
  4. Атракции
  5. Дака
  6. Националният музей

Националният музей, Дака

Националният музей

Националният музей на Бангладеш съхранява и показва културното наследство на страната, както и образци от естествознанието.

Целта на музея е да създаде мост между миналото и настоящето и да отстоява националните традиции и култура.

Музеят е изключително добре организиран, а експозициите са изложени в няколко отдела. Първият отдел е на етнографията и декоративното изкуство, отдел за история и класическо изкуство, отдел по естествознание, отдел по съвременна и световна цивилизация. Музеят разполага също и с лаборатория за реставриране.

Националният музей на Бангладеш отваря официало врати на 20 март 1913г.

Четириетажната сграда разполага с 43 галерии, разположени на 22110 кв.м. В галериите могат да се видят най-различни предмети от много области на живота и знанието - карти на Бангладеш, скали и минерали. Има различни видове лодки, предмети свързани с племената, обитавали териториите на Бангладеш, керамични и фаянсови изделия, археологически артефакти, скулптури, древни надписи, монети, медали, предмети изработени от слонова кост, гербове и оръжия, метални предмети, порцелан и стъкло, различни видове кукли, музикални предмети, текстил и национални костюми, ръчно бродиран текстил, дървени предмети и фигурки, ръкописи и докуенти, традиционни и миниатюрни картини и рисунки.

В галерията на музея има съвременни картини, картини на Бангладеш, портрети на национални герои, исторически документи, портрети и документи на мъченици и интелектуалци, документи от Освободителната война, световно изкуство и портрети на световни личности.

Учреждението разполага с две зали - едната с 700 места, а другата с 200, изложбена зала за временни експозиции и помещения за служителите и за персонала.

Това е не само музей, а и Институция, която се грижи за културата и историята на страната.