Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бангладеш
  4. Атракции
  5. Раджшахи
  6. Будиския манастир Пахарпур

Будиския манастир Пахарпур, Раджшахи

Будиския манастир Пахарпур

Будиския манастир Пахарпур е една от най-посещаваните туристически атракции в Северна Бенгалия.

Крал Дхарма Пал основава будиския манастир през 7 век, който след археологическите разкопки става най-големия и най-важният известен манастир на юг от Хималаите.

Основният Мандир се намира в центъра на манастира. Тази находка датираща от 7 век се разпростира на приблизителна площ от 27 акра и е вписан в списъка за Световно наследство на ЮНЕСКО през 1985 година.

Архитектурата на този пирамидален кръстовиден храм е силно повлияна от тази на страните от Югоизточна Азия, особено Мианмар.

Туристите могат да посетят малък местен музей построен през 1956-57г., в който са представени колекции от предмети, придобити от тази местност. Там могат да се видят и скулптури на Буда и Вишну. Изкопаните находки са били запазени в Изследователския Музей Верендра в Раджшахи. Антиките на музея включват глинени плочи, статуи на различни богове и богини, керамични предмети, монети, надписи, декоративни орнаменти, както и някои съвсем малки глинени предмети.

Архитектурното оформление на Пахарпур е напълно адаптирано към неговите религиозни функции. Манастира е уникално художествено постижение на едно отминало време, което трябва да бъде посетено.