Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бангладеш

Бангладеш - Почивки, Екскурзии, Круизи

Бангладеш

Бангладеш е държава, която се намира в Азия, разположена е на брега на Бенгалския залив от Индийския океан. Площта й е 144 193 км². Граничи с Мианмар, Индия и има брегова ивица 2 720 км.

Държавата Бангладеш съществува едва от 1972 г. Тя е била част от Британската империя. Провъзгласилата се за независима, Индия се разцепва на две страни: Индия с хиндуистко мнозинство и Пакистан с мюсюлманско. Между Източен и Западен Пакистан се разпростира ивица от 1700км индийска територия, обединени от исляма, но с различни езици и традиции.

Бенгалците от Източен Пакистан започват бунт срещу Западен Пакистан през 1971 г. Това слага началото на кървава гражданска война. Индия спомага за победата на Източен Пакистан, който придобива статута на независима държава Бангладеш.

Бангладеш е република с парламентарна форма на управление, начело на която стои президент. Законодателната власт е в ръцете на еднопалатен парламент - Национална асамблея. Изпълнителната власт принадлежи на правителството и премиер-министъра.

Бангладеш е аграрна страна с ниско жизнено равнище. Отглеждат се ориз, пшеница, захарна тръстика, бетел, банани, манго, чай, юта, тютюн. Слабо развито животновъдство - едър рогат добитък, кози, птици, риболов. Промишленост - предприятия за преработка на селскостопанска продукция, текстилни, шивашки и кожени изделия. Страната има запаси от природен газ. Започва и експлоатация на нефтено находище. Има нефтопреработвателен и металургичен завод.

Климат
Климатът е субекваториален, мусонен. Средна януарска температура от 12 до 25 Сº, април (най-горещ) - от 23 до 34 Сº. Валежи - 2000-3000 мм.

Столица: Дака

Население: 144 746 400

Официален език: Бенгалски, английски

Валута: Така (Tk)

Популярни туристически обекти