Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Беларус

Беларус - Почивки, Екскурзии, Круизи

Беларус

Република Беларус, наричаща се също и Белорусия е държава в Източна Европа, която няма излаз на море. Площта й е от 207 600 квадратни километра с обща дължина на границите 3306 км. Граничи с Полша на запад, Русия на изток, Литва на северозапад, Латвия на север, Украйна на юг.

През VII в. сегашните земи на Беларус са били заселени със славянски племена. През ранното Средновековие страната е в пределите на Киевска Русия, а по-късно е раздробена на няколко феодални княжества. От 14 до 20 век е била част от няколко държави Великото литовско княжество, Руската империя, Жечпосполита. От 1922 г. до 1991 г. държавата е съюзна република в състава на СССР. Обявява независимост от СССР през август 1991. Три години по-късно Александър Лукашенко става неин президент.

Беларус е една от най-тежко пострадалите страни от Втората световна война.

Статута на Беларус е президентска република, управлява се от президент и двукамерен парламент, носещ името Върховен съвет. Правомощията на президента са изключително широки.

Промишлеността (машиностроене, химическа, хранително-вкусова) е основният отрасъл на икономиката. В селското стопанство се отглеждат главно картофи, пшеница, ечемик, ръж, овес, лен, а в животновъдството свине, едър рогат добитък, птици.

Климат
Климата е предимно умерено-континентален. Средни температури - януари - от -4 до -8Сº, юли - от 17 до 19 градуса Сº. Валежи - 550-700 мм.

Столица: Минск

Население: 9 690 483

Официален език: Белоруски, руски

Валута: Беларуска рубла (BYR)