Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Белгия
  4. Атракции
  5. Брюж

Брюж, Белгия - Туристически Атракции

Брюж

Брюж е град във Фландрия, един от трите региона на Белгия. Града е съхранил своята архитектура от времето на Средновековието, както и границите си от тогава. Той е едно от най-посещаваните от туристите места в Белгия. Обявен е за европейска столица на културата за 2002 г., заедно със Саламанка.

Съчетал в границите си Средновековие и модерно време Брюж е една от най-предпочитаните дестинации за туристите.

Всеки посетител на града трябва да отдели време за да посети красивите паркове, оживените площади, множеството музеи и забележителни кътчета.

Централният площад на града е изпъстрен от разноцветни знамена, на които са изобразени гербовете на различни старинни фамилии. Около него са разположени множество антиквариати, в които може да се закупи прочутата брюкселска дантела.

Изобилието от забележителности е навсякъде. Един от тях е църквата "Нотр Дам", която е строена в продължение на 2 века (13-14 в.). В нея се намират изваяната от бял мрамор Мадона с младенеца на Микеланджело, както и саркофазите на Мария Бургундска и Шарл Смелия.

Базиликата "Сен Сан" е друга уникална постройка, която заслужава да бъде видяна. Тя се състои от два параклиса, построени един над друг. Смята се, че именно от нея започва легендата за Светия граал – чашата, от която е пил Исус и в която е била събрана кръвта след кончината му.ю

Нека не забравяме, все пак и срадата на кметството, тъй като тя е една от най-старите в града. Построена в периода от 1376г. до 1420г. готическата сграда, впечатлява изключително много с фасадата си от каменна дантела.

Близо до кметството се намира музея Хрутхюзе, който е разположен в замъка, обитаван от лордовете Хрутхюзе. Целият интериор на замъка дава неповторима представа за начина на живот през 15 в.

Друг емблематичен за Брюж музей е "Грьонинген". В него е представено фламандското изкуство от 15 в. до наши дни. Там посетителите могат да видят платна на Йеронимус Бош, Ханс Мемлинг, Брцогел, Ян ван Ейк.

Неоспоримо един от основните символи на града е дворецът на губернатора с кулата Белфрай, която е висока 80 м. и е разположена на площад "Хроте Маркт". С течение на времето кулата се е наклонила с един метър наляво. От върха й се разкрива невероятна гледка, а Карилжонът (комплект от камбани) на Белфрай е един от най-добрите в целия свят. Състои се от 47 камбани, които със своите 27 тона огласяват Брюж три пъти в седмицата.

Музеят на бирата, Диамантения музей, Музея на Ханс Мемлинг, Паркът Минуотър, Музея Грютхюс са малка част от местата, които не бива да се пропускат. Важна част от града са и магазините за шоколад и шоколадови лакомства. Всяка една малка уличка, сграда, множеството канали, паркове, магазини допринасят за невероятната атмосфера на този белгийски град.