Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Белгия
  4. Атракции
  5. Брюж
  6. Музея Грютхюс

Музея Грютхюс, Брюж

Музея Грютхюс

Музея Грютхюс е по-различен от останалите музеи в Брюж. През средновековието той принадлежал на фамилия известна, като "владетелите на Грютхус". На тях принадлежал монопола над "Грут" (средновековна смес от подправки за производство на бира).

Представените в музея антики и арт колекции започват да се събират през 1865г. от "Археологическото общество" на града. През 1955 г. музеят е разширен. Днес Грютхюс притежава различни колекции.

Посетителите могат да видят мебели в различен стил и в различни варианти. Някои от тях датират от Готическият период. Голяма част от колекцията датира от 17-ти и 18-ти век и разкрива красиво издълбаните дървени орнаменти.

Скулптурната колекция се състои от предмети от различен материал - дърво (разпятия, фрагменти от олтарни картини), слонова кост, камък и мрамор (Бароковия мемориал на английския крал Чарлз II от 1659г.). Изключително реалистичен е бюстът на император Карл V от Хабсбургската династия, който по всяка вероятност е изработен от Конрад Мейт.

В колекцията от сребро се срещат религиозни предмети, а също така и сребърни изделия за бита. Важна е и колекцията на "Корпорация Силвър Уаер" от 16-ти до 19-ти век.

Някогашната кухня (с оригиналните камина и комин от 15 век на "владетелите на Грютхус") все още могат да се видят в Металната колекция на музея. В нея са експонирани и всички предмети, които не са направени от благородни метали, като сребро и злато. Това са: свещници, чайници, купи, гърнета, тигани, тавички, метални блюда, фенери, кухненски прибори и др. В музея има и различни метални предмети изработени предимно с религиозно предназначение.

Богатата колекция от керамика не може да бъде експонирана изцяло, поради липса на място. Глинени изделия и керамика от най-важните европейски центрове за производство (Брюксел, Делфт, Северна Франция, Германия) са притежание на музея. Някои предмети идват от близкия град Торхоут, който също е известен със своята керамика.

Най-атрактивните обекти в текстилната колекция са стенните гоблени от 17-ти век направени в Брюж. Престижната и известна дантелена колекция на музея е преместена в близкия "Брангвун музей".

Като достоен финал на обиколката на съкровищата на Грутхаус, може да се посети и нумизматичната колекция (само частично експонирана) и малкия кабинет с музикални инструменти.