Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Белгия

Белгия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Белгия

Белгия е държава разположена в Западна Европа. Граничи с Германия, Нидерландия, Франция, Люксембург, има излаз на Северно море на северозапад. Езиковото разнообразие на страната води до чести политически конфликти.

Първите обитатели на Белгия за които е известно са белгите. Това са келтски племена, които били разположени в Северна Галия и подчинени от Юлий Цезар през 54г. пр.н.е. През 5 век след разпадането на Римската империя, немски племена завладяват римската провинция Галия. Франките, които са един от тези народи установяват ново кралство под управлението на династията на Меровингите. Крал Хлодвиг I, който е от тази династия приема християнството и управлява от Северна Франция, империята му включва и днешна Белгия. По късно Меровингите са изместени от династията на Каролингите. Земите на Белгия са свързани с Нидерландия под бургундско, а след това са под испанско управление, докато от своя страна протестантските провинции получават независимост.
В историята на страната следва период на австрийско управление и няколко години под френска власт при Наполеон. След неговото сваляне от престола Белгия отново е обединена със Северните провинции в Обединено кралство Нидерландия до Белгийската революция, която установява независима белгийска държава през 1830 г.

До Втората световна война страната се опитва да запази неутралитет, но след нея изоставя тази политика и се присъединява към НАТО. Тя е една от основателите на Европейската икономическа общност.

Белгия е федеративна, парламентарна монархия, начело на която стои крал. Краля и парламента осъществяват законодателната власт. Парламента е двупалатен - Палата на представителите, съставена от 150 депутата и Сенат, в който има 71 сенатора. Изпълнителната власт принадлежи на краля и правителството.

Изключително развита промишлено-аграрна страна. Отраслите, радващи се на най-голямо развитие са химическа промишленост, металообработване, машиностроене, електротехническа, електронна, текстилна, хранително-вкусова, ювелирна, автомобилостроене. Черната, цветната металургия и нефтопреработването също са силно развити. Белгия има интензивно и механизирано селско стопанство. Отглеждат се ечемик, овес, пшеница, ръж.

Климат
Климата е предимно умерен, морски, със средна температура - януари - от -1 до 3Сº, юли - от 14 до 19Сº. Валежи - от 700 до 1500 мм.

Столица: Брюксел

Население: 10 584 000

Официален език: Нидерландски, френски, немски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти