Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бенин

Бенин - Почивки, Екскурзии, Круизи

Бенин

Република Бенин е държава разположена в Западна Африка. Граничи с с Нигерия на изток, с Того на запад и с Буркина Фасо и Нигер на север. Намира се на брега на Гвинейския залив и има площ 112 600кв.км. До 1975 г. държавата се нарича Дахомей.

Африканската държава Дахомей е била съставена от няколко етнически групи в равнината Абомей. Въпреки че първоначално основателите на държавата са били против робството, търговията с роби била активна в района на Дахомей в продължение на триста години, което й носи името „Робския бряг“.

Едновременно със силното Дахомейско кралство, множество други народи населяват областта на днешен Бенин. По-известни са Ича, Даса, Кету, Анаго.

В средата на 19 век Дахомей започва да губи статуса на регионална сила това прави възможно завладяването му от французите през 1892 година. Дахомей става част от колонията Френска Западна Африка през 1899 г. Години по-късно през 1958 получава автономия като Република Дахомей, а на 1 август 1960 получава пълна независимост под названието Република Дахомей.

През следващите 12 години има множество етнически конфликти. Извършват се няколко преврата и промени на режима, трите основни фигури които доминират са Суру Арити, Юбер Мага и Жустен Ахомадегбе — всеки от тях представя различна област на страната. През 1972 военен преврат предвождан от Матьо Кереку сваля съвета. Военните поставят на власт комунистическо правителство, намиращо се под контрола на Военния Съвет на Революцията (CNR), а името на страната вече е Народна република Бенин през 1975 година. В края на осемдесетте Кереку изоставя комунистическите си възгледи след икономическата криза и решава да върне парламентарната капиталистическа система през 1990г.

Бенин е президентска република. Глава на държавата и правителството е президентът. Национално събрание е Висш законодателен орган.

Основа на икономиката на страната е селското стопанство. Главни култури, които се отглеждат са памук, маслена палма, кокосова палма, тютюн. Маниоката, царевицата и ориза са отглеждани главно за вътрешно потребление. Промишлеността е слабо развита, като основните отрасли са хранително-вкусова, текстилна промишленост, производство на растителни масла, цимент, дърводобив, сглобяване на автомобили, мотоциклети и велосипеди. Добиват се също мрамор, варовик, нефт.

Климат
Климатът на юг е екваториален с два дъждовни сезона (от март до юли и от края на септември до началото на ноември). Средна месечна температура 24-27 Сº. Валежи - от 800 до 1300 мм.

Столица: Порто Ново

Население: 8 294 900

Официален език: Френски

Валута: CFA франк (XOF)

Популярни туристически обекти