Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Боливия

Боливия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Боливия

Република Боливия е държава разположена в централна Южна Америка. Тя е една от малкото страни в света с две официални столици - Ла Пас (административната) и Сукре (конституционна и съдебна). Страната граничи с с Парагвай и Аржентина на юг, с Бразилия на север и изток, с Чили и Перу на запад.

Земите около Андите са били населени от хора още отпреди 5000 години. Около 200 години пр.н.е. цивилизацията на Тиванаку се заселва около езерото Титикака. Тя се изгубва около 1200 г. от новата ера. Техни съвременници били моксосите, които изчезнали след испанското завоевание през 1525 г. След нашествието на испанците територията е наричана „Горно Перу” или „Каракас”. През 1809 г. се провъзгласява за независима, но окончателно това се случва след 16-годишна война през 1825г. На 6 август държавата била кръстена на първият си президент Симон Боливар.

Следвашите 60 години са изпълнени с дълги войни и неизгодни договори, от които Боливия губи около половината от територията си, включително излаза си към Тихия океан и богати нитратни залежи.

През 1952 г. Националистическото революционно движение започва революция и начело на страната застава Виктор Пас Естенсоро. През 1964 г. партията се разпада и Виктор Пас е свален от власт.

В продължение на няколко години се извършват редица преврати и контрапреврати. През 90-те години на 20 век са извършени множество реформи, приватизирани са много предприятия.

Боливия е унитарна република. Глава на държавата и правителството е президент. Законодателни органи са Национален конгрес и палата на депутатите. Изпълнителна власт е правителство, назначавано от президента.

Основни икономически отрасли са миннодобивна промишленост и цветна металургия. Добива се антимон, калай, цинк, волфрам, бисмут, мед, сребро, нефт. Циментовата, нефтопреработващата, текстилна и хранително-вкусова промишленост също се развиват. Страната има слабо развито селско стопанство. Отглеждат се ечемик, просо, картофи, пшеница, захарна тръстика, царевица, кафе, какао, кока и тютюн. Животновъдство - едър рогат добитък, овце, кози, лами и алпаки.


Климат
Климатът в планините е тропичен, високопланински, засушлив, със средни месечни температури от 3 до 11 Сº и валежи - 150-600 мм. В равнините - субекваториален климат със средни месечни температури от 17 до 28 Сº и валежи 800-1600 мм.

Столица: Ла Пас и Сукре

Население: 9 525 100

Официален език: Испански, аймара, кечуа

Валута: Боливано (BOB)

Популярни туристически обекти
Езерото Титикака, Вулканът Котопахи, Амазонка