Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бразилия

Бразилия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Бразилия

Федеративна република Бразилия е най-голямата и най-населена страна намираща се в Латинска Америка, както и петата по големина в света. Граничи с Аржентина, Уругвай, Парагвай, Боливия, Френска Гвиана, Суринам, Гвиана, Венецуела, Колумбия, Перу. На изток граничи с Атлантическия океан, няколко острова в него също принадлежат на Бразилия.

Педру Алвареш Кабрал открива Бразилия за Европа на 22 април 1500 г. Земите са колонизирани от Португалия през 16 - 17 в. и за период от няколко години се разрастват и заемат голяма площ от централната част на Южна Америка.

Португалските колониалисти са предимно аграрни търговци които засаждат захарна тръстика, от която се добива захар, след което се транспортира до Европа и се продава с добра печалба поради високата и цена на старият континент.

Португалските колониалисти са главно аграрни търговци които отглеждат захарна тръстика, от която се добива захар, след което се транспортира до Европа, където цената й е много висока. Добрите приходи от тази дейност, както и близостта на Африка през атлантическият океан допринасят за засилената търговия с роби, които в продължение на около 200 години са били транспортирани почти изцяло от Ангола в Бразилия. Страната е и от последните, в които е забранено робството над чернокожите преселници.

В резултат на голямата употреба на робски труд в миналото, чернокожото население в Бразилия се увеличило.

Въпреки факта, че днес Бразилия е свободна страна голяма част от нейните са собственост на няколко фамилии, които са наследници на някогашните плантатори-робовладелци. Това е и причината Бразилия да е контраст на бедност и богатсво присъщ за Латинска Америка.

Държавното устройство на Бразилия е президентска федеративна република. Глава на държавата е президент. Висш законодателен орган е Национален конгрес, който се състои от федерален сенат и палата на депутатите.

Бразилия е на челните места в света по запаси на желязна руда, цинк, манган, боксит, берилий, никел, уран, злато. Има нефтени находища по морския шелф. Най-добре развит отрасъл на икономиката е машиностроенето, електронно-изчислителна техника, леки и товарни автомобили, морски и речни кораби, вагони и локомотиви, трактори и селскостопански машини, електро-битови прибори, самолети. Добре развити са черна и цветна металургия, циментова, химическа, текстилна, обувна, шевна, хранително-вкусова промишленост. В селското стопанство се отглеждат кафе, сизал, какао, банани, портокали, лозя, тютюн, царевица, захарна тръстика, пшеница, памук. Страната е на 1-во място в света по броя на отглежданите свине, а по отглеждане на едър рогат добитък - 3-то място.

Изключително добре развит туризъм.

Климат
Климатът е от влажен екваториален на северозапад до сезонно влажен, субтропичен на югоизток. Средната януарска температура е от 23 до 29 Сº, юлска - от 16 до 24 Сº. Валежи - от 3000 мм в Амазонската низина, до 500 мм в Бразилското плато, и 1200 мм в южните райони.

Столица: Бразилия

Население: 190 010 600

Официален език: Португалски

Валута: Реал (BRL)

Популярни туристически обекти
Рио де Жанейро - Статуята на Христос

Акведукта Аркос да Лапа, Градския Театър, Националния музей на изкуствата, Двореца Итамарату, Националния Исторически Музей, Националната Библиотека, Манастира Сао Бенто, Копакабана, Захарната буца, Националния парк Тижука, Маракана, Ботаническата градина