Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Буркина Фасо

Буркина Фасо - Почивки, Екскурзии, Круизи

Буркина Фасо

Буркина Фасо e държава разположена в Западна Африка. Тя няма излаз на море. Граничи с Того, Кот д'Ивоар, Гана, Мали, Бенин и Нигер. Старото име на страната е Горна Волта. Жителите на Буркина Фасо са наричани буркинабе.

Откритите в северозападните части на Буркина Фасо оръдия на труда са доказателства, че земите й са били населени още преди 14 000 години от ловци и събирачи. Между 3 600 и 2800 година преди Христа се образуват селища на земеделци.

През XV и XVI век Буркина Фасо е съставна част от кралство Сонгхай. По-късно голяма част от страната е включена в състава на кралството на моси - народ, който и в наши дни представлява близо половината от населението на страната. През 1896 година кралството на моси Уагадугу е завладяно от французите. До 1904 година земите на днешна Буркина Фасо са превзети от французите и включени в състава на Френска Западна Африка под името Горна Волта.

Горна Волта е обявена за република в рамките на френската общност през 1958 година. На 5 август 1960 година е провъзгласена пълната й независимост. Същата година Горна Волта става и член на ООН.

На 4 август 1983 чрез преврат власта е завзета от капитан Тома Исидор Ноел Санкара, чиито основни цели са борбата с корупцията, СПИН, бедността и глада, застъпва се за залесяването и правата на жените и се противопоставя на западния империализъм по социалистически маниер. На годишнината от започването на управлението му по поръка на Санкара името Горна Волта е заменено с Буркина Фасо, което на двата основни езика в страната означава "земя на правдивите".

Буркина Фасо е република. Начело на държавата стои президент. Изпълнителната власт се осъществява от президента и правителството. Висш законодателен орган е Национално събрание, в страната действа многопартийна система.

Държавата е икономически слабо развита. Основа на икономиката е селското стопанство. По-важни култури, които се отглеждат са фъстъци, сорго, царевица, ориз, памук. Водеща роля има животновъдството - едър рогат добитък, овце, кози. Промишлеността е слабо развита и е представена главно от предприятия, преработващи селскостопански суровини. В последните години сравнително динамично се развиват добивните отрасли - злато, фосфати, боксити, мед, ванадий. Едно от най-големите находища на манган в света се намира именно тук.


Климат
Климатът е субекваториален, с рязко изразен зимен сух сезон (ноември - март). Средни месечни температури от 24 - 26 Сº до 30 - 35 Сº. Валежите са 500 - 1000 мм.

Столица: Уагадугу

Население: 15 264 700

Официален език: Френски

Валута: CFA франк (XOF)

Популярни туристически обекти
Уагадугу, Банфора, Бобо-Диуассо, Националният парк Арли, Резервата Назина