Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Бурунди

Бурунди - Почивки, Екскурзии, Круизи

Бурунди

Бурунди е малка държава разположена в Централна Африка. Граничи с Демократична република Конго на запад, с Руандана север и Танзания на югоизток. Страната няма излаз на море, но югозападната й част с езерото Танганика.

Първите заселници по земите на Бурунди са членове на племето Туа, те се появили през 70 000 г. преди Христа. След 5 000 години по същите места започва да живее друга етническа група, Хуту, която в последствие се превърнала в най-голямото племе по териториите на Бурунди и Руанда. Това племе основава множество малки кралства до 15 век, когато се появяват членовете на още едно племе - Тутси. Заселването на земите от Тутси води до образуване на „Кралство Бурунди“ и значителното й разширяване през 17 век.

Германия колонизира Бурунди през 1899 година и я включва в състава на Германска Източна Африка. През 1916 година, по време на Първата световна война държавата е превзета от белгийски войски. През 1923 година Обществото на народите взима решение Бурунди и съседната и Руанда да станат белгийски подмандатни територии под името Руанда-Урунди. След приключване на Втората световна война се утвърждава статута на Руанда-Урунди като подопечна територия на Белгия.

На 27 юни 1962 година белгийската опека над територията Руанда-Урунди е отменена от ООН. На 1 юли 1962 година Бурунди е обявена за независима държава - конституционна монархия. Четири години по-късно страната е провъзгласена за република.

Основа на държавното устройство е Конституционният акт от 1998 г. и закон-декрет от 1996 г. Изпълнителната власт принадлежи на президента и правителството, а законодателната на Националното събрание.

Тя е една изостанала аграрна страна. Главните й селскостопански култури са кафе "Арабика", памук, маниока, банани, царевица, фъстъци, тютюн, чай. В животновъдство главно се отглежда едър рогат добитък, овце и кози. Промишлеността практически не е развита. Природните ресурси са слабо изследвани. Има малък добив на олово, тантал, злато. Малки предприятия за преработка на селскостопанска продукция, а също циментов, тухлен и дървопреработвателен завод.

Климат
Климатът е субекваториален, сезонно влажен. Средните месечни температури в Бужумбура 23-25 Сº, на височина над 1500 м - 15-20 Сº. Валежи - от 800-1000 мм в западните части, до 1400-1600 мм на вододелния хребет.

Столица: Бужумбура

Население: 6 054 700

Официален език: Кирунди, френски

Валута: Бурундийски франк (BIF)

Популярни туристически обекти
Национален парк Кивира, Национален парк Рузизи, Национален парк Рувуву, Монографическия музей на Вивант, Геологическия музей, Водопада Чуте де ле Кагера