Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Чад

Чад - Почивки, Екскурзии, Круизи

Чад

Чад е държава, разположена в Централна Африка. Граничи със Судан на изток, с Камерун, Нигерия и Нигер на запад, с Либия на север и с Централноафриканската република на юг. Поради голямата отдалеченост от каквито и да било големи водни басейни страната често е наричана "мъртвото сърце на Африка".

Северните и източните части на страната са доста опасни поради наличието на стотици бунтовнически групировки, някои от които често правят неуспешни опити за преврат. В Чад политическите партии са много, но почти цялата власт е съсредоточена в ръцете на президента Идрис Деби.

От 2005г. насам страната е разкъсвана от гражданска война, като от едната страна са силите на правителството, а от друга — бунтовници, навлизащи от съседен Судан. Бунтовниците правят неуспешни опити да свалят правителството, като последният е през 2008г.

Територията на северен Чад е заселена за пръв път между осмото и седмото хилядолетие преди Христа, когато тези части от Сахара са били достатъчно плодородни за нормално човешко развитие. Поради тази причина Чад е изключително богат на археологически обекти, датиращи от дълбоката древност. Някои находки са на възраст над 4 000 години.

Предполага се, че един от първите народи, основали държава по тези земи е сао, за чиято история и култура се знае малко. Също така се смята, че той е бил победен по-късно от Канемската империя, една от най-дълго просъществувалите африкански държави. Канемите разпространяват и исляма в тези части на Сахара.

Франция създава протектората Чад през 1900 г., който се превръща в пълноправна колония през 1920 г., част от Френска екваториална Африка. Управлението на Франция се е характеризира с тотална липса на загриженост за тази колония във всеки аспект. Тя използва местното население като евтина работна ръка за тежък труд. Единствената суровина, която французите са използват за индустрията си е памукът.

Чад провъзгласява своята независимост на 11 август 1960 г. Първият, заемащ поста президент е Франсоа Томбалбайе. Той забранява всички опозиционни партии и става авторитарен водач на страната си. В резултат на това през 1965 г. избухва гражданска война. Десет години по-късно Томбалбайе е свален от власт и убит, но напрежението и сраженията в страната продължават.

През 1979 г. бунтовнически групировки превземат столицата Нджамена, вследствие на което настъпва пълна децентрализация и срив на правителствената система, което намалява и френското влияние. Либия изпраща свои войски по време на политическия вакуум, но те са разгромени и до 1987г. са отблъснати напълно.

На президентският пост се изкачва Хисен Хабре, който е подкрепян от Франция. Той установява диктатура, която се характеризи с масовото избиване на различни племенни малцинства. По време на неговото управление загиват между 30 000 и 40 000 души, поради което Хабре става известен с прозвището "Африканският Пиночет".

Хисен Хабре е свален от власт през 1990г. с военен преврат, предвождан от генерал Идрис Деби, който от своя страна става следващия президент. Създава се многопартийна система.

Чад е република. Глава на държавата е президент. Той е и глава на правителството, и главнокомандващ армията. Законодателен орган е Национално събрание.

Това е една слабо развита аграрна страна. В резултат на гражданските войни икономиката е разрушена. Основа е селското стопанство с водещи отрасли памукопроизводство и животновъдство. Отглеждат се още ориз, фъстъци, царевица, сорго, пшеница, захарна тръстика. Животновъдстсвото е номадско - отглежда се едър рогат добитък, овце, кози, камили, магарета и коне. Риболов - в езерото Чад. Има залежи от уран, боксит, олово, волфрам. Открити се находища на нефт.

Климат
Климатът на север е тропичен, пустинен. Средните температури са 15-35 Сº. Валежите са от 100 до 250 мм, а на места и под 500 мм. На юг климатът е субекваториален. Средните месечни температури са 21-33 Сº. Валежите са 250-500 до 1000 мм.

Столица: Нджамена

Население: 10 781 300

Официален език: Френски, арабски

Валута: CFA франк (XOF)

Популярни туристически обекти
Нджамена - Националният музей, Гранд Марче

Националният парк Закоума, Езеро Чад