Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Черна гора

Черна гора - Почивки, Екскурзии, Круизи

Черна гора

Черна гора е държава, разположена на Балканския полуостров. Граничи с Косово на изток, с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, със Сърбия на североизток и Албания на юг. Страната има излаз на Адриатическо море. Площта й е 13 812 км².

Териториите на днешната Черна гора са населявани от илирите. По-късно те са включени в състава на Римската империя, а след това са част и от Византия (395).

По време на Великото преселение на народите тук се заселват славяни от сърбо-хърватската група. Създадено е княжество Дукля.

През голяма част от историята си страната е със статут на независимо княжество, управлявано от няколко династии. До 14 век то е известно с името Зета, но след това е преименувано на Черна гора.

Турция завладява княжеството през 1499г. Властта им в черногорските земи не е стабилна, тъй като трудния планински терен, и отдалечеността от Истанбул, възпрепятстват упражняването на контрол.

На Берлинския конгрес страната придобива международно признание за своята независимост в следствие от т.нар. Източна криза (1875 - 1878 г.).

На 28 август 1910г., князът на Черна Гора Никола I Петрович Негош се обявява за крал. Държавата участва в Балканската и Междусъюзническата война на страната на Балканския съюз и на Сърбия.

Включва се и в Първата световна война на страната на Антантата, но е завоювана от австрийците. В периода 1918-1941 Черна гора е част от Кралството на сърби, хървати и словенци.

През 1941 г. страната е окупирана от Италия, а след това и от Германия. Черна гора е отново в състава на Югославия от 1945 година.

Между 1945 и 2003 г. Черна гора е част от Социалистическа федеративна република Югославия и Съюзна република Югославия, съответно, а от 2003 до 2006 г., съставна част от Сърбия и Черна гора.

На 21 май 2006 г. в Черна гора провежда референдум за независимост. В него 55% от участвалите гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент провъзгласява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рия член на ООН.

Страната е съюзна република начело с президент. Висш законодателен орган е Скупщина. Изпълнителната власт е в ръцете на правителство.

Това е една индустриално-аграрна страна в тежка икономическа криза вследствие на международните икономически санкции. Страната има значителни запаси от полезни изкопаеми - руди на цветни метали, нефт, въглища, хромити, олово, цинк. Развита е черна и цветна металургия, машиностроене, химическа, целулозно-хартиена, текстилна и хранително-вкусова промишленост. Селско стопанство - основните отглеждани култури са пшеница, слънчоглед, царевица, захарно цвекло, коноп, зеленчуци, плодове, лозя. Животновъдство - едър рогат добитък, свине, овце.

Климат
Климатът е умереноконтинентален, по крайбрежието - средиземноморски. Средните температури за януари са от -3 до 9 Сº, за юни - от 18 до 25а Сº. Валежи до 1500 мм по крайбрежието и високите части.

Столица: Подгорица

Население: 684 700

Официален език: Сръбски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Котор - Катедралата Свети Трифон, Библиотеката на францисканците, Държавния архив

Цетине - Цетинския манастир

Никшич - Сланско езеро

Манастирът Свети Василий Острошки, Шкодренското езеро, Манастира Острог, Черното езеро, Манастир Морач, Националния парк Ловчен, Мавзолеят на Петър II Петрович – Негош, Бококоторският залив