Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Дания

Дания - Почивки, Екскурзии, Круизи

Дания

Кралство Дания е най-малката скандинавска държава, разположена в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от много островчета и полуостров Ютланд. Кралството се намира на север от Германия и Полша, на юг от Норвегия и на югозапад от Швеция. Площта й е 43 098 км².

По важните исторически факти за страната са:
Преселването на дани на полуостров Ютландия, и асимилация на племената на територията му става около 500г.
800г. набези на викинги по крайбрежията на други европейски страни.
От 950 до 985 — кралят на Дания Харалд I Синезъби, присъединил към кралството целия полуостровв Ютландия, островите на датския архипелаг и Сконе.
Християнството се приема за официална регилия през 960г.
Загуба на територии заселени с германски и славянски племена по Балтийското крайбрежие, което е последствие от падането в битката при Борнхьовед 1227г.
През 1282г. избухва гражданска война между феодалната олигархия и наетите от краля немски войници. Феодалите искат намаляване правомощията на краля. През 1320г. кралските войски са победени, кралската власт ликвидирана. Двадесет години по-късно крал Валдемар IV Аттердаг, възстановява и укрепва монархията.
През 1397 Дания, Швеция и Норвегия се обединяват, чрез основаване на Калмарската уния. Държавен глава става Маргарита Датска, в следствие на това цяла Скандинавия се оказва под владичеството на датската корона.
Монархията е обявена за наследствена и се превръща в абсолютна - 1600 г.

Законодателната власт на конституционната монархия принадлежи на кралицата и еднопалатен парламент - Фолкетинг. Изпълнителна власт също принадлежи на кралицата и се осъществява от правителството, начело с премиер-министър.

Дания е една високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността броят на малки и средни предприятия преобладава. Едни от водещите отрасли за страната са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Страната има находища на нефт и газ. Високо продуктивно е и селското стопанство, а също така е и силно механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания.

Добре развит туризъм.

Климат
Климата е умерен, морски, с мека зима. Средните януарски температури са около 0Сº, юлски - от 15 до 16Сº. Валежи - 600-800 мм.

Столица: Копенхаген

Население: 5 511 400

Официален език: Датски

Валута: Крона (DKK)

Популярни туристически обекти
Копенхаген - Двореца Кристиансборг, Развлекателният парк "Тиволи", Църквата на Спасителя, Площадът на Кметството, Фонтана "Бик разкъсващ дракон", Кралския театър, Художествената академия, Паметниците на Андерсен, Мраморния събор - най-голямата църква в скандинавските страни, Църквата Александър Невски, Фонтана "Хефион", Малката русалка, Кралската библиотека, Кръглата кула, Замъка Розеборг, Замъкът Кронберг, Замъкът Фредериксборг

Парк Лизелунд, Крайбрежната ливада Ньорд, Лизелунд - единственият дворец в света със сламен покрив