Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Демократична република Конго

Демократична република Конго - Почивки, Екскурзии, Круизи

Демократична република Конго

Демократична република Конго е държава разположена в Централна Африка и третата по големина държава на континента.

Има предположение ,че народите банту са се заселили в зоната на влажните екваториални гори в котловината на река Конго още преди V век. Около XIV век. там е създадено кралство Конго, чиято територия се разпростира много по-надалеч, отколкото територията на днешната република. Португалските кораби, които акустират по крайбрежието и търгуват с роби бързо довеждат до опадък на републиката.

През XIX век. след експедицийте на Дейвид Ливингстън европейските сили засилват интереса си към колониализацията на Централна Африка. Териториите на страната са признати за частно владение на белгийския крал след Берлинската конференция за Конго от 1884-1885г.

През 1908 г. белгийският крал е заставен в полза на държавата си да се откаже от частното си владение. През 1960 г. вследствие на избухналите безредици Белгия дава независимост на Конго.

След провъзгласяване на независимостта президентския пост поема Жозеф Касавубу, а министър-председател става Патрис Лумумба. Малко по-късно отново избухват тежки безредици, а провинция Катанга се обявява за независима. ООН и белгийските войски се намесват, което спомага за възстановяване на държавната цялост през 1963 г.

След извършване на многобройни военни преврати през 1965г.начело на държавата застава Жозеф Дезире Мобуту (1930-1997 г.). Той неправилно е смятан за гарант на стабилността, заради което получава подкрепата и на европейските страни. Мобуту сменя името на държавата, а също така и на реката на Заир, осъществява частично одържавяване в чуждестранните компании и експлоатира страната, стремейки се към лично забогатяване.

Отстраняването му от властта обаче се осъществява едва през 1997 г., когато президентският пост отива в ръцете на Лоран Дезире Кабила (1941-2001 г.).

През 1997 г. е извършен поредният държавен преврат и името на страната отново е сменено - Демократична република Конго (ДРК).

Конго е президентска република. От 1997 г. е в преходен двугодишен период, в който законодателната и изпълнителната власт принадлежи на президента. Създадена е Конституционна комисия по изработка на новия закон на III Република - в процес на създаване е Конституционно събрание.

Демократична република Конго е аграрна страна с развита добивна промишленост и цветна металургия. Главна култура е маслената палма. Изнасят се още банани и памук. Произвежда се маниока, царевица, ориз. Животновъдството е слабопродуктивно, отглежда се едър рогат добитък, свине, кози и овце. Страната е богата на полезни изкопаеми. Добиват се диаманти, злато, кобалтови руди, медни руди, цинкови. Развита е хранително-вкусовата промишленост.

Климат
Климатът е екваториален, постоянно влажен, а в южната половина и северните краища - субекваториален. Средните температури на най-топлия месец (март-април) са от 24 до 28 Сº, а на най-хладния (юли-август) - от 22 до 25 Сº. Валежите в екваториалната зона са от 1700 до 2200 мм (в планините до 2500 мм), в крайния север са 1300-1400 мм, а в крайния юг - от 1000-1200 мм.

Столица: Киншаса

Население: 62 636 000

Официален език: Френски

Валута: Конгоански франк (CDF)

Популярни туристически обекти
Национален парк Вирунга, Езерото Танганика, Езерото Кивуда