Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Джибути

Джибути - Почивки, Екскурзии, Круизи

Джибути

Република Джибути е държава разположена в Източна Африка. Площта й е 22 300 кв. км. Граничи с Етиопия, Сомалия, Еритрея.

Историята на страната може да се проследи до древни времена, когато местното население е търгувало подправки и кожи с Египет, Китай и Индия. Афарите, които и до днес населяват Джибути, са били сред първите африканци, приели исляма.

След отварянето на Суецкия канал в средата на 19 век интереса на французите към африканските брегове на Червено море, и по-конкретно към Африканския рог нараства.

Френските изследователи Анри Ламбер и Фльорио дьо Лангл купуват от местните султани пристанищния град Обок през 1862г., това поставя началото на френската колонизация.

По време на Втората световна война Джибути се намира под контрола на режима на Виши след разгрома на свободна Франция. През 1957 година по време на Четвъртата република на Джибути са дадени значителни права за самоуправление.

През 1967г. в колонията се провежда референдум дали да се запази статутът ѝ като френска територия. В полза на това гласува повече от 50% от населението. По-късно същата година името Джибути е заменено от Френска територия на Иса и Афари, а 10 години по-късно страната обявява независимост след нов референдум.

Страната е със статут на република. Глава на държавата е президента. Той е и глава на правителството. Законодателен орган е Националното събрание.

Джибути е една от най-слабо развитите страни. Промишлеността е представена от малки предприятия на хранително-вкусовата промишленост, обработка на кожи, строителни материали и шивашка промишленост. Основно направление на селското стопанство е номадското и полуномадското животновъдство. Земеделие практически не съществува. Развит е риболовът, добивът на бисерни миди и корали. Най-добре развит отрасъл на икономиката е транспортът. Морското пристанище на гр. Джибути е добре оборудвано и е едно от най-важните в западните части на Индийския океан. Ежегодно се обработват около 2.5 млн. т товари.

Климат
Климатът е тропически. Средните месечни температури са от 27 до 32 Сº. Валежи - от 50 до 100-150 мм.

Столица: Джибути

Население: 506 200

Официален език: Арабски, френски

Валута: Джибутски франк (DJF)

Популярни туристически обекти
Езерото Асал