Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Екваториална Гвинея

Екваториална Гвинея - Почивки, Екскурзии, Круизи

Екваториална Гвинея

Екваториална Гвинея е държава разположена в Централна Африка, край Гвинейския залив. Разпростира се върху континента и на островите Манди, Биоко, Пагалу и други. Площта е 28,0 хил. км².

Пигмеите се считат за първите жители населявали земите на днешната Екваториална Гвинея. Смята се, че португалският изследовател Фернандо По, опитвайки се да открие път към Индия, намира остров Биоко през 1471г. Нарекъл го Формоза, но скоро острова приема името на европейския си откривател.

През 90-те години на XIX век започва колонизиране на Екваториална Гвинея от испанците. Първият колонизиран остров е Фернандо По. Испанците започват провеждане на расистка политика насочена към коренното население.

През 1959 година Фернандо По и Рио Муни са провъзгласени за задморски провинции на Испания. През 1963 година Испанска Гвинея е със статут на вътрешна автономия. В резултат на освободителното движение на 12 октомври 1968 година страната обявява независимост.

Масиас Нгема Бийого заема президентския пост. През 1970 година се извършва обединение на всички партии в Единна национална партия на трудещите се. Отношенията с САЩ и Испания се обтягат и страната се преориентира към социализма.

От 1972 година Бийого придобива правото да заема поста президент до края на живота си. През следващата година е влиза в сила и нова Конституция, по която Екваториална Гвинея става независима страна.

На 3 август 1979 е извършен военен преврат в който Бийого е разстрелян. Малко след това отношенията с Испания и САЩ са възобновени, в Гвинейския залив започва добивът на нефт. През 90-те години на XX век е извършен масов арест на опозиционни лидери.

Екваториална Гвинея е република, начело на която стои президент. Изпълнителната власт се осъществява от правителство, начело с премиер-министър. Законодателната власт се осъществява от президента и Палатата на народните представители.

Основа на икономиката на страната са селското стопанство и добивната промишленост. Започва развитие на нефтодобив на базата на откритите шелфови находища. Селското стопанство е ориентирано към експортни култури - дървесина, какао, кафе. Отглеждат се батати, маниока, царевица, ананаси, банани. Животновъдството не е развито. Важен отрасъл е риболовът.

Климат
Климатът е екваториален, постоянно влажен. Средните месечни температури са от 24 до 28 Сº. Валежите са над 2000 мм (на островите до 2500 мм).

Столица: Малабо

Население: 535 800

Официален език: Испански, френски и португалски

Валута: Централноафрикански франк (CFA)

Популярни туристически обекти
Монте Ален Парк, Вулканът Пико Малабо