Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Еритрея

Еритрея - Почивки, Екскурзии, Круизи

Еритрея

Еритрея е държава разположена в Източна Африка. Площта й е 121 100 кв. км.

Най-ранните сведения, отнасящи се до земите на съвременна Еритрея са от египетска експедиция от 25 век пр.н.е. Италианските колониалисти дават съвременното име на страната през 19 век.

Между 8 и 13 век голям процент от територията на съвременна Еритрея се намира под контрола на народа беджа - кушитско мюсюлманско племе от Североизточен Судан. Възникват 5 кралства - Баклин, Базин, Накис, Джарин и Ката. Разпространявайки исляма в тези части на Африка народът беджа увеличава влиянието на Омаядския халифат.

Около 1869 г. европейските колониални империи, като Италия, се опитват да намерят начини да се сдобият с територии в тази част на Африка, защото същата година е отворен Суецкият канал и потокът от кораби от Азия минава именно през Африканския рог.
Чрез купуване на корабната компания на Сапето - Рубатино, Италия увеличава влиянието си върху градовете Масава, Асеб и други бивши египетски владения. По-късно разпокъсаните територии са обединени в една колония, наречена от италианците Еритрея. През 1941 г. по време на Втората световна война италианските войски в Африка са разгромени от Съюзниците и Еритрея попада под властта на Великобритания.

През 1952 г. по решение на ООН Етиопия и Еритрея сформират федерация, като контрола над Еритрея остава в ръцете на етиопците.

В Еритрея се сформира Еритрейски фронт за освобождение, от който по-късно се отделя марксисткият Еритрейски народен фронт за освобождение, който СССР подкрепя.

През ноември 1978 г. етиопските войски успяват да възстановят властта си над почти цялата област. В това време партизанските действия продължават. Етиопската армия предприема мнгобройни действия срещу партизаните, но през 1991г. тя капитулира в Асмара и до 24 май цяла Еритрея е в ръцете на бунтовниците, които спомагат и за свалянето на правителството в Етиопия същата година.

Еритрейците искат от новото етиопско правителство референдум за независимост. Той е спечелен с голямо мнозинство в полза на новата държава. Така, точно 2 години по-късно, на 24 май 1993 г. Еритрея официално е провъзгласена за независима страна.

Еритрея е република, начело с президент. Законодателната власт принадлежи на еднопалатен парламент - Национална асамблея, а изпълнителната власт - на правителството, начело с президента.

В икономическо отношение страната е една от най-слабо развитите. Основа на икономиката е селското стопанство. Отглежда се тютюн, памук, пшеница, просо, цитруси, а от животните - едър рогат добитък, овце, кози и камили. Основни отрасли на промишлеността са нефтопреработването, текстилна, кожена, шивашка, хранително-вкусова, добивът на морска сол. Има открити находища на злато, мед, желязна руда, никел, хром. В шелфа е открит нефт.

Климат
Климатът е тропичен, сух. Средните температури са 25 Сº.

Столица: Асмара

Население: 4 906 500

Официален език: Тиграи, арабски

Валута: Накфа (ERN)

Популярни туристически обекти
Асмара - Романската порта на оперния театър, Католическата катедрала, Фасадата на кино "Империо", Националния музей

Керен - Светилището на "Санта Лучия", Крепостта на кулата в Тигу, Египетската крепост

Кохаито - Руините, Язовирът на Сапфира