Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Долината на Лоара
  6. Замъкът Шамбор

Замъкът Шамбор, Долината на Лоара

Замъкът Шамбор

Долината на река Лоара е като истински оазис на ароматни гори, бистри спокойни реки, дворцови паркове и замъци, въплъщаващи в себе си романтиката на миналото. Още в горното течение на Лоара, като мълчаливи свидетели на отдавна отминали времена, гордо се издигат стари крепости и защитни средновековни кули, но истинската долина на Лоара, земята на великолепните замъци и ловните гори, започва от Орлеан и свършва при Анжер, преди реката да завърши пътя си, вливайки се в Атлантическия океан. Най-впечатляващите от тях са разположени на десния й бряг, между градовете Орлеан и Тур в приказно красивата земя Турен, известна още като „градината на Франция”.

Именно там може да се види и уникалният замък Шамбор (Chambord), който има славата на едно от най-красивите дворцови укрепления в ренесансов стил, не само в долината на Лоара, но и във френската дворцова архитектура като цяло.

Изграждането на замъка започва през 1519 г. по времето на Франсоа I, който не успява да го дострои и завършва през 1547 г. при неговия приемник Хенри II. Смята се, че владетеля изгражда Шамбор, на това място, за да бъде близо до своята любовница, която е част от известна и влиятелна френска фамилия.
Франсоа I има намерение да приеме своя съперник испанския крал Карл V в замъка, ето защо той следи с повишено внимание работите по строежа на великолепната сграда. Владетелят амбициозно обръща внимание на всеки детайл и проявява истинска педантичност относно изграждането на зданието. През 1539 г. Франсоа I успява да приеме в двореца си крал Карл V и да го смае с пищното великолепие на залите и парка.

След смъртта на Франсоа I в Шамбор не живее никой близо 80 години. През вековете той преминава през ръцете на крал Луи XIII, който го дава на брат си Гастон Орлеански, след това става притежание на крал Луи XIV, който реставрира кралските апартаменти и прави голяма конна база, позволяваща му да използва мястото като ловна хижа и място за забавление. Въпреки това, Луи XIV изоставя замък през 1685 г. По късно в него живее Морис дьо Сакс, маршал на Франция, който го получава като награда за храброст. След смъртта му през 1750 г. замъкът отново остава празен години наред.

През 1792 г. в хода на революцията цялото обзавеждане на Шамбор е разпродадено, а той продължава да бъде все така необитаем. Това продължава до момента, в който Наполеон Бонапарт не дава френския дворец на своя подчинен Луи Александър.
В последствие замъка става притежание на херцогът на Бордо, Анри Чарлз Дюдон, който по-късно получава титлата граф дьо Шамбор.
По време на Френско-пруската война (1870-1871) двореца е бил използван като полева болница.

В следствие на всички тези събития върху Шамбор са нанесени множество щети, но всички опити за неговото реставриране утихват с Първата световна война през 1914 година. През 1915 година замъка дори е бил конфискуван като вражески имот.

Преди избухването на Втората световна война в него са се съхранявали сбирките на Лувъра и на галерия Компиен (включително Мона Лиза и Венера Милоска ).

В огромният архитектурен комплекс Шамбор има 440 стаи и 84 стълбища, свързващи етажите в различните части на двореца. Уникалната, просторна тераса издържана в италиански стил, няма аналог в цяла Франция. Именно тя се радва на засилено внимание от страна на посетителите, които не пропускат шанса да изживеят странното усещане, че се намират в каменна гора, попадайки на нея. Всеки турист посетил терасата се оказва заобиколен от стотици полуколони, арабески, конзоли и комини, а от перилата й се виждат златистите гори наоколо.

Предположенията кой точно е бил архитект на оригиналната постройка са няколко, едно от най интересните е, че в проектирането на замъка Шамбор, е участвал дори самия Леонардо да Винчи, което се основава на многото орнаменти и украси в негов стил, а така също и на голямото стълбище, типично за рисуваните от Да Винчи сгради. Безспорен е обаче факта, че някои от вътрешните украси на замъка са именно дело на великия италиански художник и архитект, тъй като при едно свое посещение във все още недовършения палат той саморъчно изработва част от гравюрите в него.
Постройката разполага с 128 метрова фасада и с над 800 изваяни колони. Няма как да не се отбележи и богатата окраска на покрива.
Огромният парк на замъка се разпростира на площ от 52 кв. км. И е заобиколен от висока каменна стена, дълга над 30 км.

Шамбор се намира в департамент Лоара-ет-Шер (Loir-et-Cher), разположен в централната част на страната и е една от най-емблематичните и познати средновековни постройки в пределите на Франция. Основната причина за това е неговата невероятната архитектура. Преплитащите се традиционни форми и детайли на френските средновековни крепости с класическите италиански архитектурни моменти са чудесно съчетани, разкриващи едновременно величие и възхищение.

Уникалната постройка е вдъхновила замъка в анимацията на „Дисни” „Красавицата и Звяра”. Това е и един от най-посещаваните архитектурни обекти във Франция. Ежегодно Шамбор събира безброй туристи, които посещавайки го се стремят да се докоснат до частица от неговата загадъчна история.