Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Долината на Лоара
  6. Замъкът Съли-сюр Лоар

Замъкът Съли-сюр Лоар, Долината на Лоара

Замъкът Съли-сюр Лоар

Френският замък Съли-сюр-Лоар е разположен на левия бряг на река Лоара в едноименния град Съли-сюр-Лоар, на 130 км. от Париж.

Първото споменаване на масивното укрепление в историческите извори е от 1102 г. През 1218 г. Филип Огюст изгражда голяма цилиндрична кула в южна посока от сегашната постройка. Днес за това укрепление напомнят единствено неговите руини.

Правоъгълната крепост със своите четири масивни кули, служеща за контрол на преминаването над Лоара е изградена през 1396 година от Ги дьо ла Тремойле, като крепостта е проектирана от царския архитект.

Неговият син Жорж, любимец на Дофина на Франция и бъдещ крал Шарл VII, е собственик на двореца. По същото време Жана Д’арк идва с молба към Дофина да отидат в Реймс за коронацията му.

През 1524 г. още една сграда е добавена към архитектурния комплекс. Тя се обитавала от господарите на Съли-сюр-Лоар и служела за задоволяване на нуждата от лукс на претенциозните собственици и техните височайши гости.

Максимилиан де Бетюн, министър на Анри IV, херцог дьо Съли, закупува зданието през 1602 г. От артилерийски човек с голям опит, блестящ администратор и финансист, той се посвещава изцяло на реорганизацията на финансите на царството, както и на селското стопанство, промишлеността и благоустройството. Той инсталира печатна преса в една от кулите на замъка, за да отпечата неговите мъдри съвети, относно икономиката на държавата. Кариерата на херцог Съли приключва през 1610 година, когато Анри IV е убит.

Де Бетюн влага значителни средства за обновяване и реконструиране на замъка. Той изгражда насип, за да го изолира от река Лоара и запълва рова, за да отклони посоката на течението на близкия поток. От всички собственици на Съли-сюр-Лоар, Съли влага най-големи суми за неговото иновиране.

Едно от най-забележителните творения в замъка е Petit Chateau, елегантна част от зданието, в която се помещават апартаментите на херцога на Съли. Тя е украсена с изящни колекции от мебели и картини, посветени на Анри IV, като през XVIII и XIX век е значително променена.

Множество знаменити личности гостуват в Съли-сюр-Лоар. Младият Луи XIV намира убежище в архитектурния комплекс през март 1652 г., когато страната е разкъсвана от бунтове. Неговите покои са украсени с пищни златисти и сини завеси, от които лъха усещането за царственост, изящност и лукс.

През 1715 година замъка е домакин на Волтер. Пратен в изгнание, заради писането и публикуването на пренебрежителни за короната текстове и епиграми, младия Франсоа-Мари Аруе, известен повече с прозвището си Волтер, прекарва няколко месеца в компанията на други философи и свободни мислители, които също намират убежище в Съли.

По време на престоя си той представя някои от неговите най-известни пиеси в театъра специално построен за него във впечатляващата главна зала. Шест големи гоблена, спиращи дъха на посетителя, украсяват стените на тази зала.

Последния етаж на замъка е реновиран, за да могат да се поставят зашеметяващи дървени рамки, изработени от най-добрите майстори-дърводелци от Орлеан през XIV век. Техният опит и талант са позволили на покривите да устоят на ударите на времето.

Замъкът Съли става жертва на пожар през 1918 г. и на бомбардировките през юни 1940 г. и август 1944 по време на Втората световна война.

Съли-сюр-Лоар остава собственост на семейството на 1-вия херцог дьо Съли до 1962 година.

Той е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО през 2000 г.