Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Шамони

Шамони, Франция - Туристически Атракции

Шамони

Известният ски курорт Шамони е разположен в общината Шамони, в Югоизточна Франция, в северозападна част на Алпите. Той се намира на границите на три държави Франция, Италия и Швейцария, а също така се разпростира и на най-високия връх в Европа – Мон Блан. Надморската височина на града е 1035 м., но голяма част от пистите достигат височина от 2000 м.
Френският курорт разполага с писти, чиято обща дължина е 170 км., като най-дългата от тях е 21 км. Общата дължина на крос-кънтри трасетата е 42 км. Системата от лифтове, която обслужва пистите наброява 49 лифта.

По улиците на този високопланински град се чуват езици от всяка точка на земното кълбо. Но хората дошли на тази „среща на върха” споделят един и същи начин на мислене, споделят една и съща любов и страст – тази към алпинизма и зимните спортове.

Курорта е идеален за посещения както през зимните така и през летните месеци.
Зимата е чудесното време за дейности на открито и то по-скоро екстремните им варианти като ледено катерене, скално катерене, екстремно ски спускане, парапланеризъм и рафтинг. Шамони предоставя перфектни условия за каране на ски за експерти скиори и сноубордисти.

През лятото това прекрасно кътче от света е меката на алпийските планинари и любителите на екстремното планинско колоездене.
Долината предлага 350 км. отлично поддържани туристически пътеки, с 160 различни маршрути за разходка, адаптирани към всички.
На това място се предлагат и не толкова характерни занимания, като едно от тях е опознаване на природата с най-добрия приятел на човека - кучето.

Разбира се в курорта има забавления и за туристи, които не са любители на ските. Разходката със снегоходки е спорт останал от миналото, чрез който човек може да се доближи максимално до местната флора и фауна, мирно сгушена в зимните си пелерина. Именно преход с такъв вид помощни средства ще позволи на туриста да достигне до сърцето на природата, а ако се наеме някой от местните водачи, човек може да се озове пред чудеса, за които дори не подозира, че съществуват.
Не бива да се пропуска и разходката с кучешки впряг – тихото скърцане на снега под лапите на четириногите и тяхното препускане по бялата снежна покривка, придават на деня един съвсем различен ритъм, далеч от сивото ежедневие.

В околността има разположени множество забележителности, наред с невероятната природа, разкриваща очарователни и незабравими гледки. Някои от атракциите, които могат да се посетят, са алпийският музей Шамони, влакчетата за стръмно изкачване и спускане до Монтанвер и Мон Блан, панорамният ресторант, намиращ се на последната спирка на лифта Бреван (от него се разкриват невероятни гледки към масива Мон Блан), и статуите на Орас Бенедикт де Сосюр (инициатора за първия опит за изкачване на Мон Блан) и на Мишел-Габриел Пакар (заедно с Жак Балма са първите хора, изкачили Мон Блан).

Шамони отдавна е известен по света като историческата столица на Алпите. Няма скиор или привърженик на този спорт, който да не е чувал за 20-километровото спускане по Vallée Blanche – едно от най-суровите и дълги в Европа.
Оборудван с отлични съоръжения – кабинкови, седалкови лифтове и ски влекове, това е един от най-добрите курорти в Европа, който приютява скиори от цял свят.
Още един факт спомага за популярността на градчето – домакинството му на първите Зимни Олимпийски игри през 1924 г.
Това е една чудесна дестинация и за хора отдаващи се на екстремни преживявания – катерачи, делтапланеристи, привърженици на свободното планинско спускане и др. Шамони привлича и не толкова големи екстремисти, защото гледките, на които може да се наслади човек, посетил курорта, не могат да се видят никъде другаде по света. Гъсти гори и знойни алпийски ливади, над които като страж се е издигнал Мон Блан и всичко това под звуците на ромолящи потоци. Тези, стоплящи сърцето пейзажи са достатъчна причина за посещение на китното селище.

Шамони заема територия от тясна ивица на двата бряга на река Арв. Повечето ресторанти и клубове, както и казиното на града, жп и автогарата са разположени в центъра. Лифтовете, водещи до планината тръгват от края на града. За живущи в курорта се смятат и хората от Les Praz, Les Bossons, Les Moussoux, Argentière, и Les Pélérins, които са сателитни селца-квартали в т.нар. Голямо Шамони. С течение на времето това е станало общоприето, въпреки че всъщност Шамони е само малка местност около de l'Eglise.

Малко неудобство произлиза от факта, че петте основни ски зони не са свързани с лифтове директно една с друга. Желаещите да карат в няколко зони трябва да се върнат до селището и да вземат друг лифт, за да се преместите в друга зона от използваната до момента. Често под въздействие на времето и зимните условия възникват пукнатини в ледниците и лавини. За да се вземат мерки за безопасност в определени моменти застрашените райони се затварят за цели дни.

Веднъж стигнали до Шамони, малко са тези, които не се впускат в приключението да изкачат Мон Блан. Това начинание обаче не бива да се започва без опит в катеренето или без нужната екипировка, дори използването на най-лесния маршрут изисква прецизна подготовка.
Голяма част от заниманията свързани с планината са потенциално опасни – преходи; катерене и ски, в най-високите части на планината; колоездене през лятото. Ето защо в курорта силно се набляга на мерките за сигурност, но до голяма степен самите туристи трябва да се грижат за своята безопасност.