Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Ла План

Ла План, Франция - Туристически Атракции

Ла План

Ла План е френски курорт, състоящ се от шест зони (Айм Ла План (2100m), Бел План (2050m), План Вилиджис/Солей (2050m), План Белкьот (1930m), План Сентър (1970m) и План 1800 (1800m)), свързани една с друга чрез безплатна автобусна линия, функционираща от осем сутринта до полунощ.
Курортът е разположен в южните Савойски Алпи, в близост до друг уникален Алпийски курорт - Вал Торанс.

Ла План съществува от 1961 г., а обстоятелствата довели до създаването му са както при много други курорти в Алпите - за да се спаси долината от обезлюдяване. В този период селското стопанство и минната индустрия са в криза, която принуждава младите хора да напуснат долината в търсене на работа. През 1960 г. четири града създават асоциация, чиято цел е да защити интересите им. Това води до откриването на един от най-добрите френски курорти в наши дни.

Сърцето на селището определено е План Сентър, където се намира всичко необходимо за туристите – магазини, барове, ресторанти и хотели. Много от апартаментите са пригодени за директен достъп до ски пистите, а в близост до тях се намира ски училище.
Това е най-атрактивният сектор на курорта, като основната му цел е да бъде функционално и практично. Именно там могат да се намерят туристически център, медицински център, аптеки и др.

Бел План е мястото, на което посетителите могат да се потопят във вихрушката на нощния живот, множеството барове и ресторанти, боулинг залата, музиката на живо са само една малка част от забавленията, на които посетителите могат да се отдадат.

План 1800 е нещо повече от едно китно селце, то е идеалното място за тези, които предпочитат след един изкаран ден в планината да се оттеглят в още по-живописна обстановка. Това е място, където ще намерите повече от луксозни вили и сгради като шоколадови кутийки. И макар нощният живот да не е толкова бурен, от зоната има удобни автобуси до останалите пет части от курорта.

От Ла План ежедневно се организират еднодневни екскурзии до близките градчета, които са силно препоръчителни.

Характерни за тези високи планински райони са честите превалявания и ниските температури. При 1500 м. надморска височина валежите, които падат са най-често от сняг. Снежната покривка във френските Алпи се задържа от ноември до май или до юни, особено в райони над 2000 м.
През летните месеци в по-ниските местности е топло и слънчево, а в по-високите прохладно.
Често скиорите могат да наблюдават обвитите в мъгли долини, докато по-високите склонове на планината са окъпани в слънце. Тази красива картина може да се наблюдава, когато студеният въздух в по-ниските части на планината се озове в капана на затопленият над него.

В Ла План на разположение на туристите има 225 км. ски писти. Техният брой е 134, като 15 са обозначени с черен цвят т.е предназначени за експерти, 30 са с червен (за напреднали), 72 със син (междинен) и 10 зелени ( за начинаещи).