Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Лес Арк

Лес Арк, Франция - Туристически Атракции

Лес Арк

Лес Арк е ски курорт разположен в Савойските Алпи, Франция. Основите на курорта са положени от Робърт Блан и Роджър Годино. Той е част от огромната Paradiski система, в която са включени още няколко ски курорта, както и няколко тематични паркове.

Курорта се състои от пет области – Борг Сейнт Морис, Арк 1600, Арк 1800, Арк 1950 и Арк 2000. Те обхващат съответно надморска височина от 810 до 3225 метра, въпреки че карането на ски е възможно най-вече над 1200 метра. Ски зоната разполага със 106 писти, разпростиращи се на 200 км. и 54 лифта.

Планинският курорт е обединен с Ла План, което дава на туристите възможност да използват цялата ски зона Paradiski, чиято обща дължина на пистите е 420 км.

Лес Арк има репутацията на един „мега-курорт”, както много други във Франция. Тези курорти са изключително удобни, с голяма и разнообразна мрежа от писти, която предоставя възможност за каране на скиори с различна степен на подготовка.

Лес Арк е място, което се слави със своята авангардна и модернистична архитектура, етикетирана като „наследство на 20 век”. По-голямата част от него е построена след навлизането на тази специфична архитектурна мода, но все още има области, в които може да се види традиционната Алпийска архитектура, навяваща една гостоприемна селска атмосфера.

Ски територията е смесица от открити ски писти и гористи местности, в които има възможност за екстремно каране. Лес Арк е популярен с една от най-големите денивелации в Европа. Терените са изключително разнообразни, което го прави силно предпочитана дестинация от любителите на зимните спортове.

Най подходящата област от курорта за начинаещи и средно напреднали е Арк 1600, неговите писти са сравнително полегати. Експертите има на разположение обширни територии за спускане по необработен терен.

В селището е помислено и за бегачите, те могат да се възползват от писти за ски бягане, разпростиращи се на обща дължина 15 км.

Добри са условията и за сноубордистите. Над Арк 1600 функционира сноуборд паркът Апокалипсис. Курорта се смята от мнозина за дом на този вид спорт в Европа.

Ски лифтовете са изключително бързи и модернизирани, създавайки удобство и комфорт на гостите на курорта.

Курорта разполага и със ски училища, където малки и големи могат да разчитат на изключителни професионалисти.

Всяка област от курорта е създадена по различно време: 1968 г. - Арк 1600; 1974 г. - Арк 1800; 1979 г. - Арк 2000; 2003 г. - Откриване на първите туристически резиденции в Арк 1950г. Курорта е завършен през 2008 г., но се реформира и обновява ежедневно.

Благодарение на успешното сътрудничество в началото на 60-те години между Роджър Годино, разработчик и конструктор в планинския туризъм и на Робърт Блан, ски инструктор и високопланински водач, започва формирането на Лес Арк с помощта на добре известни инженери и архитекти, споделящи едни и същи творчески дух.

Три основни правила са следвани с цел да се създаде функционално и естетическо строителство в съответствие с развитието на туризма по онова време:
- Съхраняване на района и на естествената околна среда;
- Опазване на съществуващите стари планински хижи, за повече автентичност;
- Използването на местни материали.

Лес Арк е напълно интегриран в планински условия и се отличава със своята външна архитектура, неговата модерна и иновативна концепция (отворена кухня, големи прозорци, повдигнати балкони) проправя пътя за нов стил на живот.

Арк 1600 е най-ниската част на курорта, та разполага с множество заведения, хотели и магазини, за да има какво да предложи на своите гости.

Арк 1800 е най-голямата от курортните зони и се състои от 4 „села”, известни като „Charvet”, „Villards”, „Charmettoger” и „Chantel”. Тя има около 100 магазина, хотели, множество тематични ресторанти и дори ледена пързалка.

Тази област е на изключително добра позиция в планината, заради нейната надморска височина – снежната покривка се задържа сравнително дълго, а времето не е така сурово, като на по-високите части от курорта. Системата от ски лифтове служи за придвижване до голяма част от планината.
Областта е свързана с курорта Ла План.

Арк 1950 е сравнително нова област от Лес Арк. Той е разработен от професионалисти, участвали в развитието на курорти като Уислър и Мон Тремблан в Канада. Архитектурата на Арк 1950 е поразителна, тъй като ясно се отличава от стандартните бетонни блокове на останалите „мега курорти”. Тя е богато оборудвана и силно повлияна от местната алпийска история и архитектура. Арк 1950 има няколко търговски и хотелски сгради с различни размери, цветове и форми. Туристите имат на разположение голямо разнообразие от магазини и заведения за хранене, включително италиански, мексикански, френски, американски, азиатски и разбира се такива с местни специалитети. В областта има множество кръчми, винарски изби и нощни клубове. В хотелите гостите могат да се насладят на изключителен комфорт и удобство.

Арк 1950 и 2000 имат почти климатични особености и качество на снега. Времето в тях е по-меко от това в по-високите райони.

Арк 2000 разполага с транспортни връзки до всички останали области от курорта. В него има богат избор на магазини и кинозали. Като най-висока от всички останали области, в тази снега най-често е и с най-високо качество, но поради тази причина и пистите там са леко пренаселени.

Планинско колоездене се превръща във все по-популярно занимание. По тази причина в Лес Арк има около 10 маркирани маршрута, описани в подробна карта, която се предоставя на любителите на този спорт през летните месеци.