Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Авориаз

Авориаз, Франция - Туристически Атракции

Авориаз

Известният френски планински курорт Авориаз е разположен в сърцето на една от най-големите ски зони в света Порт дю Солей или „Портата на Слънцето”. Ски зоната разполага с 423 отделни писти, обслужвани от 209 ски лифта и 650 км. за практикуване на зимни спортове. Тези факти правят достъпа до останалите дванадесет курорта от ски зоната Порт дю Солей напълно възможен. Като цяло можем да кажем, че курортите са толкова различни по своя характер, че техният съюз се дължи само на териториалната близост.

Невероятната панорама, която се разкрива от всяка точка на курорта може да спре дъха на всеки. Снежни върхове, безкрайни писти, синьо небе и безброй усмихнати лица, потапят гостите на Авориаз в една друга реалност.

Авориаз е курорт, в който няма автомобили, които да напомнят за сивото ежедневие в града, а снега покрива всяко ъгълче от територията му през целия зимен сезон. Предвижването из курорта се осъществява от шейни, теглени от коне. Френското селище е разположено над 1500м. надморска височина, което прави условията за ски и сноуборд прекрасни, а за да бъде подсигурена снежната покрива работят 68 машини за сняг. Ски лифтовете разположени на територията на курорта са 35 на брой, а капацитетът им е 47 000 скиори / сноубордисти на час.

Придвижването до китното високопланинско градче е лесно, тъй като на два часа път с автомобил има три летища.

Планинският курорт е подходящ за скиори с различна степен на подготовка. Неговите безкрайни възможности за избор на маршрути, предлагат широки слънчеви склонове за начинаещите, както и множество ски училища, в които ски учителите са изключителни професионалисти. За средно напредналите има 240 км. писти от червени и сини зони, а на разположение на експертите има повече от 20 черни пътеки, от които те могат да избират място, на което ще се спускат. Могат също да пробват какво могат на една от най-известните местности в Алпите, наречена „Стената” – обширен стръмен терен, който е разположен непосредствено до границата с Швейцария. Маршрутите са подбрани според вкуса и възможностите на всеки – каране между дърветата или по обширни снежни полета, няма значение, защото удоволствието от безупречните условия и зашеметяващите гледки са гарантирани.

Славата на Авориаз не се дължи единствено на чудесните ски условия, които предлага. Това е и една от най-добрите сноуборд дестинации в Европа. Френският курорт е съчетание между невероятно проектирани паркове и природни забележителности. Този микс ежегодно привлича сноубордисти от цял свят. Има обособени паркове както за начинаещи, така и за напреднали.

Един от тези паркове е Сноупарка на „Ла Шапел” е разположен на входа на курорта, целта на специално адаптирания терен е да задоволи желанията на сноубордистите и скиорите практикуващи свободен стил каране, независимо от тяхното ниво. Обособени са различни препятствия, които могат да се ползват в подходяща и безопасна зона.

„Arare” сноупарк е парк за напреднали. Той е добре оценен от тези скиори и сноубордисти и е предпочитано место от тях за изследване на собствените им възможности.

Халфпайп е превърнат в Суперпайп, съобразен с последните изисквания за 120 м. дължина, със стени, достигащи височина 6 метра, вместо предишните 3м.

Начинаещите също имат своя Лил’Сташ, където се радват на условия пригодени специално за тях. Друг парк за начинаещи, но деца скиори и сноубордисти е „Бъртан кидс паркуеи”.

Трасетата предназначени за ски бегачи са 40км. Има 8 маркирани маршрута, които си проправят път през борови гори и плата, към високи била и широки полета, всички, предлагащи изключителна гледка на околните върхове.

В курорта има разнообразие от ресторанти, барове и клубове. Посетителите на градчето могат да се насладят на жива музика или да похапнат в реномиран ресторант, докато отпочиват от обиколката на широките писти. За тези, които не се уморяват бързо има боулинг и ледена пързалка.

Авориаз е не по-малко посещаван и през лятото. Много от неговите гости го наричат „мястото от мечтите” и това не е случайно. Курорт, изцяло за пешеходци, с облечени ж дърво сгради, място предразполагащо към забавление за цялото семейство, късче от Рая изпълнено с деца…

Курорта е център за скандинавско ходене, разполагащ с 3 маркирани пътеки от 5, 10 и на 15 км. Инструкторите и водачите ще запознаят всички желаещи с този тип спорт, достъпен за млади и възрастни хора. Той позволява запазването на една добра форма, докато се наслаждавате на пешеходни приключения. Практикува се с помощта на „скандинавските пръчки”, позволява прочистване на дробовете, дишайки чист въздух и поставя ходещите в хармония с природата.

През летните месеци може да се практикуват също – планинско колоездене, разходки сред природата, скално катерене, различни водни приключения и още много други.