Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Вал д'Изер

Вал д'Изер, Франция - Туристически Атракции

Вал д'Изер

Вал д'Изер е един от най-популярните курорти в Алпите, разположен в югоизточната част на Франция, на 5 км. от границата между Франция и Италия. Този курорт от най-високо ниво е успял да запази традиционната си красота и духа на уютно селце. Елегантен и космополитен, с основа от средновековните ловни имоти, Вал д'Изер разполага с богат избор от магазини, барове, клубове и ресторанти, стараещи се да задоволят всички вкусове. Нощният живот във френския курорт е доста бурен, изключително известен навсякъде в Алпите и привлича много знаменитости от цял свят.

Основната цел на курорта е да предложи на безкрайните любители на зимните спортове възможността да ги практикуват в една наистина автентична обстановка.

Автомобилното движение е силно ограничено в селището, а в сърцето на курорта могат да се видят предимно пешеходци.

Облян в светлини, със своите облицовани в дърво и камък сгради, с белотата, която се шири навред, с широките си писти и сноуборд паркове, с гостоприемната си атмосфера, курорта смело може да се нарече „зимна приказка”.

Ски зоната Espace Killy, която обхваща курортите Вал д'Изер и Тин е една от най-големите и най-добри зимни дестинации в Алпите. Има 300 километра маркирани писти: 20 зелени, 60 сини, 35 червени и 16 черни, като всички те се поддържат в идеален вид. Трите сектора на склоновете на Вал д’Изер са Белевард (дом на легендарното шус спускане или Face run), Солайс, който е слънчев район, идеален за средно напреднали скиори и сноубордисти, както и Ла Форнет, който има прекрасни гледки и страхотен потенциал за каране извън пистите (freeriding).

Разнообразието на дейности и атракции във Вал д'Изер е безкрайно. На това място посетителите могат да се възползват от ледените пързалки, могат да управляват шейни, теглени от хъскита, могат да пробват фигурно пързаляне, да се насладят на очарователни живописни полети, летейки с хеликоптери, да си повишат адреналина, практикувайки скално катерене или да поплуват. За разтоварване след някое приключение туристите се възползват от чудесните спа процедури, а също така не са за изпускане и курсовете по йога или пазаруването по голямата улица на курорта.

Вал д’Изер често е домакин на събития от международна величина – Световната купа по Ски алпийски дисциплини, XBOX Big Day Out, Вал д’Изерски фестивал на класическата музика и още много други.

Основната причина за високото качество на снега и отличните условия за практикуване на един от любимите зимни спортове на милиони е надморска височина на пистите в курорта, която започва от 1550 м. до 3450 м. Не с по-малка важност са и 300 км. в трасета, а също така и системата от лифтове, чрез която може да се достигне до невероятни участъци от територията на курорта. Съоръженията в Сноупарка са добре развити и предлагат чудесни възможности за каране свободен стил, на всеки, който се чувства добре да го практикува.

Вал д'Изер предлага възможно най-модерното и оживено продължение на деня, след приключването на ски деня. Множество барове, кръчми и кафенета, разкриващи френската атмосфера са отворени за гостите на селището. За всеки, който желае да потанцува до ранни зори работят нощните барове, а голямото разнообразие от ресторанти е предназначено да задоволи всеки вкус - риба и суши, местни ястия и великолепни десерти.

Следите от присъствието на човешка ръка в тази висока котловина, разположена на надморска височина от 1850 метра, датират още от преди започването на християнската ера.

Населението на това място се изхранвало предимно от земеделие. Основният продукт, който се обработвал бил млякото. Жителите на селището отглеждали животни и произвеждали млечни продукти, които постепенно се разпространили извън региона.

Сгушени в тези високи територии, местните бавно се развивали, а местонахождението им и отдалечеността ги предпазвали от непрекъснати набези на други народи. Това стратегическо място - кръстопът между Франция, Швейцария и Италия, предизвиквало значителен интерес сред обитателите на близките селища.

През изминалите векове животът във Вал д'Изер се организира според сезона. Неговите обитатели живеят мирно и тихо зимните месеци, които са 8 на брой и са съпътствани с изобилни снеговалежи. А през кратките летни месеци работят в полетата, бродират дантели и произвеждат сирена.
Този суров начин на живот, продължава години наред, но младото население не губи своята вяра за идващите по-добри времена, макар че голям процент от него напуска суровите земи.
Днес обаче, това място е един разцъфтяващ зимен курорт, върху чието развитие силно влияние оказва модата в зимните спортове.

За изграждането на курорта и привличането на туристи в него не е достатъчно само магичното докосване на планината. Населението трябва да се изправи пред трудности като разделение на земеделската земя, факта, че няма електричество, нито вода и липсва безопасен достъп до мястото. В началото проблем е и голямата надморска височина, метеорологичните условия и изолацията от останалата част на долината.

Вал д'Изер продължава своето развитие и след Втората световна война. Селцето било успешно превърнато в ски курорт с традиции и непрекъснато развитие, неговата слава като традиционно селище, запазило облика и очарованието на гостоприемно селце, в което не липсват обаче удобствата на съвремието, нараства.
Хората, прииждащи във Вал д'Изер допринасят за изграждането на международната му репутация като изключителна ски зона. Все повече стават световно известните скиори, които го посещават.

През 80-те години курорта е значително подновен и разширен, но новите сгради в него се изграждат изцяло в утвърдения му вече старинен стил.

На това мястото дните са изпълнени със смях, спорт и туризъм, а когато падне нощта курорта заблестява с безброй светлини и улиците изпълват с туристи, готови да открият среднощните приключения.